Становнике Сарајева је забринула вијест да је прошле године у једној хали у насељу Ступ ослобођен прах радиоактивног изотопа метала Цезијума. Одговорни, али и надлежни о томе дуго нису говорили. Шта се тачно десило, шта је предузето и да ли је и колико опасан ниво радијације? Званично – нема опасности по здравље.

Радиолошки инцидент у објекту А у простору бившег Енергоинвеста, у насељу Ступ у Сарајеву, догодио се приликом почетка радова на једном од објеката на овом локалитету у децембру прошле године, саопћила је Државна регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну сигурност (ДРАРНС).

Према наводима из саопћења, нема разлога за забринутост по здравље људи и животну средину јер радиакивност није повећана изван објекта који је иначе обиљежен и под надзором.

Унутрашња контаминација проузрочена је радиоактивним материјалом Цс-137, наведено је такођер.

“Према свим досад утврђеним чињеницама, овај радијацијски инцидент, према ИНЕС-овој скали, класификује се као најнижи ниво, тј. “Ниво-1”.

Одмах по сазнању, ДРАРНС је у складу с надлежностима подузео све неопходне активности и мјере у циљу правовремене санације ситуације, као и рјешавања проблема. Том приликом ДРАРНС је прописао мјере којим је обавезао власнике објеката о њиховим обавезама у новонасталој ситуацији.

Од тог тренутка, ДРАРНС прати сутуацију и у складу с надлежностима, подузима све неопходне радње како би овај проблем био саниран у најкраћем року, а све у складу с постојећим законодавним и међународним стандардима”, цитат је из саопћења ове агенције.

Према даљњим наводима, Центар Завода за јавно здравство ФБиХ за заштиту од зрачења, као лиценцирана установа оспособљена за деконтаминацију, контролу радијационе сигурности, од почетка дешавања је учествовао у рјешавању проблема.

За ове потребе, ДРАРНС је, према наводима из саопћења, у складу с добром праксом у међународној сурадњи, укључио стручне и лиценциране куће и стручњаке из Хрватске и Србије, који су били од велике помоћи. Они имају пуно веће искуство у сличним пословима те ће и даље остати ангажирани у рјешавању овог проблема, заједно с домаћинима.

“ДРАРНС овим путем жели да обавијести јавност у Босни и Херцеговини, а посебно грађане насеља Ступ, као и све који раде или пролазе на овој релацији, да је контаминирани објекат обиљежен и обезбијеђен заштитом од неовлашћеног приступа 24 сата сваког дана.

Управа ДРАРНС-а путем инспекције прати стање нивоа зрачења и у окружењу те овом приликом информишемо јавност да не постоји повећана радиоактивност изван обиљеженог објекта.

ДРАРНС сматра да не постоји разлог за забринутост по здравље становништва и животну средину, па стога молимо медије, као и грађане, да не дижу панику и не подлијежу гласинама”, цитат је из саопћења ове агенције.

Из те институције су позвали све грађане да обавијесте надлежне ако примијете покушај неовлашћеног приступа у обиљежени објекат.

Из Агенције такођер истичу спремност за сарадњу и с другим стручним особама из области заштите од радијације или заштите животне средине из БиХ или региона, који сматрају да могу допринијети рјешавању овог питања. Они се могу јавити ДРАРНС-у ради сурадње путем маила или телефона.