“Независност кога, независност од кога и независност од чега?”, назив је радионице која ће бити одржана данас у Сарајеву, а на којој ће бити разговарано о независности правосуђа у БиХ.

Радионицу организује Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине, у оквиру пројекта “Изградња ефикасног правосуђа у служби грађана”, који финансира Европска унија, поводом обиљежавања Европског дана цивилне правде.

Како је најављено, током радионице, о теоријским аспектима независности правосуђа, говориће Ранка Рачић, професорица Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Приче из праксе о важности независности у свакодневном раду судије, са учесницима ће подијелити Един Бичо, судија Општинског суда у Високом – Одјељење у Олову и Кис ван дер Ваид, судија из Холандије који тренутно ради на позицији вишег правног савјетника у ВСТС-у БиХ.

Након излагања, биће отворена дискусија током које ће студенти имати прилику постављати питања и добити одговоре на њих како би могли стећи боље разумијевање и више знања о раду правосуђа у БиХ.

Почетак радионице заказан је за 11.30 часова.