Кривична дјела почињена из мржње и даље у нашој земљи представљају велики проблем. Но, да би се њихови починиоци што прије открили и адекватно санкционисали потребна су одређена знања, поготово када је ријеч о младим полицијским службеницима. И управо на ту тему у Ливну је данас у организацији Мисије ОЕБС-а у БиХ организована посебна радионица за младе полицијске службенике МУП-а Кантона 10.

Иако кривична дјела почињена из мржње нису баш честа појава у Ливањском кантону, то и не значи да овдашњи млади полицијски службеници не би требали више знати о тој врсти кривичних дјела, поготово ако се зна да се та иста врста кривичних дјела веома тешко доказују.

“Морамо имати у виду да је тешко препознати да ли је само казнено дјело почињено из мржње или је мотив нешто друго. Мотив у овој врсти казнених дјела је једини битан да би га могли препознати”, сматра Емир Буквић из МУП-а Кантона 10.

У задњих пет година МУП Ливањског кантона је евидентирао петнаестак случајева у којима се радило о почињењу кривичних дјела из мржње.

Крајњи исход пријава ових дјела кантоналном тужилаштву нисмо успјели дознати, али оно што је у овом случају веома битно јесте то да је, како и сами признају, ова данашња радионица младим полицијским сужбеницима била корисна.

“Желим истакнути то да су овакве радионице врло важне у разбијању самих предрасуда. Значи да полицијски службеник своје мишљење остави по страни, да поступи професионално према као прво жртвама таквих дјела”, истиче крим инспекторица Ивана Бабић.

Оно што се сада од свих судионика ове радионице очекује јесте то да се само сада усвојено знање на најбољи начин примијени у пракси. И управо је то био циљ ове радионице: пробудити њихову свијест и подстаћи их на размишљање о овој врсти кривичних дјела.