Нема потенцијала за један дубоки и широки сукоб између Израела и Палестине, јер је израелска војска изузетно бројна и савремено опремљена, док су палестинске снаге мале и имају ограничене ресурсе, изјавио је гостујући у “БХТ1 уживо” БХРТ-а војни аналитичар Александар Радић.

Према његовим ријечима, Израел има непропорцијално веће ресурсе од Палестине.

“Очигледно је да је у том асиметричном сукобу, палестинска страна та која има само дане, сате, да привуче пажњу свијета, док има на располагању ракете, након тога више неће бити вијест”, истакао је Радић.

Додао је да за Израел може клопка притисак дијела јавног мјења који би желио радикалније реакције.

Радић је нагласио да Израелци раде по досадашњој пракси, покушавају да идентификују ко су водећи људи на противничкој страни и покушавају директно да иду на њих и њихове породице.

Он је додао да би ангажовање израелских копнених снага могло довести до већег сукоба.

“То би било превише рискантно за њих. Израелци могу да дејствују са тенком док су на свом терену, на платформама које су претходно уређене, али ако би се тај тенк са рампе спустио ниже и ушао у териториј Западне обале, онда би већ могли да причамо о једном сукобу који би за обје стране био и морална и војничка катастрофа”, нагласио је Радић.

Истакао је да су Израелци развили врло сложен систем одбране, али да је немогуће очекивати да ако Палестинци испале стотине ракета, да ниједна не може проћи одбрамбене механизме.

“Ни челична купола, нити иједно друго технничко средство које је човјек смислио и које ће да смисли, не може да обезбиједи стопроцентну заштиту”, навео је Радић.