Хрватска и Косово имају одличне билатералне односе и радиће на даљем јачању билатералне сарадње, сложили су се министарка иностраних послова и дијаспоре Косова Доника Гервала и министар иностраних послова Хрватске Гордан Грлић Радман.

Хрватски шеф дипломатије, коме је ово прва посјета Косову, на конференцији за новинаре саопштио је да ће Хрватска донирати 10.000 антицовид вакцина Косову.

“С посебним задовољством информирао сам министрицу у Донику о одлуци Владе Хрватске о додјели, о донацији 10.000 доза цјепива Републици Косово. Надамо се да ће ова донација бити корисна вашој земљи у превенцији и заштити људских живота од пандемије КОВИД-10, која је нажалост и овдје оставила у великој мјери посљедице на здравље грађана Косова, али и на укупну економску ситуацију”, казао је Радман.

Нагласио је да ће ова посјета послужити даљем јачању сарадње и међусобног дијалога двије традиционално пријатељске земље, те је подсјетио да да је Хрватска била међу првима која је признала независност Косова. Казао је да је Хрватска давала и даваће снажну подршку укључењу Косова у међународне и регионалне организације.

Радман је поздравио одлуку Косова и Србије да се преговори у Бриселу наставе током јуна ове године.

“Република Хрватска подржава билатерални дијалог између Косова и Србије, уз посредништво господина Лајчака и подршку америчке администрације, те позивамо обје стране да улаже максималне напоре како би се коначно дошло до прихватљивог решења. Истовремено, Хрватска се противи и осуђује било каква настојања која би довела до промјене границе на простору Југоисточне Еуропе”, казао је Радман.

Поручио је да ће се Хрватска унутар ЕУ залагати код земаља које још нису признале Косово да то учине како би се олакшала и европска перспектива Косова. Такође, Хрватска даје пуну подршку либерализацији визног режима између Косова И ЕУ, додао је.

Навео је и да је Република Хрватска недавно донијела одлуку о повећању свог војног контингента у склопу мировне НАТО мисије на Косову – КФОР, који има посебан значај за Хрватску јер се налази у непосредном сусједству.

Једна од тема разговара је био и статус хрватске мањине на Косову и проблеми са којима се свакодневно суочавају. Радман је казао да се весели данашњем сусрету са Хрватима на Косову.

Косовска министрица Гервала је нагласила одличне односе, пријатељство и сарадњу двије земље у многим областима. Казала је да је разговарано о подршци Хрватске на еуроатлантском путу Косова, визном режиму за Косово и повећању економске сарадње.

„Такође смо изразили заједничку посвећеност унапређењу билатералних споразума који су још увијек у току и који се односе на царинску сарадњу, признавање возачке дозволе, трансфер осуђених лица, међусобну промоцију и заштиту инвестиција“, рекла је Гервала.Истакла је да је косовска дијаспора у Хрватској добро интегрисана у сваки сегмент друштва, на чему је захвална Влади Хрватске.