Проблеми радника “Зеницатранс – превоз путника” након више од девет мјесеци обуставе рада нису ријешени. Док радници и њихове породице живе на рубу егзистенције, истражни органи воде истраге о могућим незаконитим радњама у Зеницатрансу.

Аутобуска станица у Зеници и даље је блокирана, а овакве слике одавно су свакодневница четвртог по величини града у БиХ. Деведесет радника ЈКП „Зеницатранс-превоз путника“ десети мјесец траже од локалне власти једно од оснивних људских права-право на рад.

ИФЕТ БАШИЋ, радник ЈКП “Зеницатранс – превоз путника” Зеница

“Предузеће може да ради, само што је политика око тога и сва ова дешавања око Зеницатранса… мислимо да оно може радити, али ето”, рекао је Башић.

У Синдикату Зеницатранса за агонију у којој се налазе криве већинског власника предузећа, Градску управу, гдје се, тврде, годинама уназад смишљао детаљан план како предузеће одвести у стечај. Изузимање Аутобуске станице, као највреднијег дијела предузећа, као и све друге радње које су томе претходиле, дио су тог плана. Из Градске управе без коментара.

ХУСО САРВАН, предсједник Синдиката ЈКП “Зеницатранс – превоз путника“

“Крајњи циљ свега овога је документ до којег смо дошли, а то је пројекат формирања на платоу аутобуске станице и дио платоа жељезничке станице неког пословно стамбеног објекта који би се правио на овом простору”, казао је Сарван.

Изузимање аутобуске станице из имовине Зеницатранса и пребацивање на Град Зеницу од почетка је изазивало бројне сумње на могуће кршење закона. Кантонално тужилаштво Зеничко-добојског кантона води истрагу о овом случају у оквиру које су припадници Федералне управе полиције, заједно
са инспекторима МУП-а ЗДК изузели одређену документацију која би могла послужити као доказ могућим кривичним дјелима.

МИРНА ПОЉАЦ, гласноговорница Тужилаштва ЗДК

“Кантонални суд у Зеници је на приједлог Кантоналног тужилаштва ЗДК издао је наредбу за привремено одузимање оргиналне документације из градске управе Града Зеница и јавног предузећа Зеницатранс-превоз путника, са циљем утврђивања релевантних чињеница који се у овом тужилаштву води за пренос права власништва са Зеницатранса на Град Зеница”, објаснила је Пољац.

За БХРТ раније је потврђено да су у Тужилаштву ЗДК формирана још два предмета у вези са Зеницатрансом. Односе се на пријаву Синдиката и радника против свих одговорних у протекле четири године због злоупотребе положаја и несавјесног рада, као и предмет који се односи на пријаву чланова Радног предсједништва Градског вијећа Зенице у вези са неизвршавањем закључака који се односе на стање у ЈКП „Зеницатранс-превоз путника„