Радници сарајевског предузећа за производњу уређаја прецизне механике “Зрак”, поручили су да настављају штрајк који су започели јуче, све док не буде смијењен директор, којег оптужују да је побјегао са печатом, и Надзорни одбор предузећа. Њихово незадовољство, како кажу, лошом ситуацијом у “Зраку”, кулминирало је због неисплаћених плата и накнада за два мјесеца. Тврде да је у “Зраку” присутан велики криминал, те да очекују од СИПЕ што скорије поступање по њиховој пријави.

“Пристижу рачуни, пристижу режије, а прилива новца у кућни буџет нема,” рекао је радник “Зрака” Елмедин Прљача.

Ово је реченица која описује живот радника сарајевског “Зрака”, предузећа са већинским удјелом државног капитала. Од јуче штрајкују због неисплаћене двије плате, и како кажу, несређене ситуације у фирми. Поручују из “Зрака”, гдје су и преноћили, не излазе док се ситуација не среди. Како кажу, ситуација је сваке године све тежа, а као разлог за то наводе:

“Како који директор дође, како која смјена, све гори и гори, лопови, криминалци долазе, раднике уништавају, имовину распродају и тако даље.”

Први њихов захтјев је смјена директора и Надзорног одбора. Осим плата, напомињу, нису исплаћене ни накнаде за топли оброк и пријевоз. Истичу, ни на лијечење не могу, јер не могу овјерити здравствену књижицу, а радни стаж им није повезан од 2017. године. Од СИПЕ очекују да у што скоријем периоду прегледају документацију коју су им доставили прије пола године и рад “Зрака” од 2016.

“Управа је тренутно једино Исмо Хебибовић. Имамо још два члана управе која се апсолутно ништа не питају. Све процесе у фирми води он. Ван фабрике је мјесец дана, однио је печат и на све начине опструира рад ове фабрике”, истакао је предсједник Синдиката “Зрака” Емир Коминлија.

“Ми стечај нећемо дозволити по било коју цијену из разлога што је наших 5.600.000 КМ је Влада узела ратне производње Зрака и ставила у подбиланс на 40. година. Исто тако 22. милиона долара Ирачког дуга је Влада нама узела, а вратила нам за узврат 6. милиона КМ за увезивања стажа од 92 до 2010”, саопштио је потпредсједник Синдиката “Зрака” Мирсад Адемовић.

Радници тврде да се “дописују” са Федералном владом већ двије године. Да ли ће и на који начин стабилизирати ситуацију у “Зраку”, у Влади данас нису одговорили. С друге стране, у Синдикату металаца Федерације Босне и Херцеговине тврде да у Зраку има великог криминала, а да иза свега стоји директор и Надзорни одбор.

“У задње двије и по године је дао 20 пута оставку што му није прихвато НО, што су радници видјели да се играју велике игре око имовине. Министар је заказао састанак посље сада годишњих одмора. С вани директор раднике шаље, без присуства у фабрику да уђе, шаље на колективни годишњи одмор. Е ко ће му на колективни годишњи одмор ако радници нису примили плате. Сада тренутно у зраку нема никаквог посла”, рекао је предсједник Синдиката металаца ФБиХ Бајро Мелез.

Јуче су протесте, због неисплаћене плате, започели и радници вогошћанског “Претиса”. Њихови протести окончани су данас након што је уплаћена плата, потврдио нам је Енес Пурић, замјеник предсједника Синдиката “Претиса”.