“Протестном вожњом улицама Сарајева, под слоганом “И гроб, и роб! Шта нам још спремате”, Синдикат радника трговине упозорава на лош положај радница и радника у овом сектору. И представнице Покрета “Женски марш -Борба за живот” да ће се придружити овом радничком маршу.

Због поштивања епидемиолошких мјера, марш ће бити организиран као протестна вожња улицама Сарајева, уз заустављања пред тржним центрима.

Циљ марша, чији је овогодишњи слоган „И гроб, и роб! Шта нам још спремате?“, је скренути пажњу на изразито лош положај радница и радника запослених у овом сектору.

На маршу је посебно скренута пажња на раднице и раднике из сектора трговине и услужних дјелатности који и данас раде. Послодавцима и властима учесници марша послали су симболичне поруке транспарентима: „“Доста смо радили за вас! Ред је да почнемо живјети од своје плате!“, „Који је данас дан? Нама опет радни!“, „И трговци умиру од коронавируса! Шта је с нашим вакцинама?“…

Предсједница СТБИХ Мерсиха Бешировић казала је да на 1. мај питају све оне који могу, ако то хоће, промијенити реалност у којој раде и живе радници у овом сектору, имају ли трговци шансу да икада више раде као људи, а не робови?

„Наша борба траје 365 дана. Данас вас само подсјећамо на њу. На овај дан желимо исказати своју подршку и свим нашим колегама и колегицама из других сектора чија борба за радничка права траје, колегама рударима који су протествовали јутрос, нашим колегицама и колегама здравственим радницима који се боре за колективне уговоре… Наше мисли су са свим оним радницима који су обољели од коронавируса или су изгубили своје најмилије. Ово су тешка времена, али борба за радничка права не може чекати и нема бољег времена од овог тренутка“, казала је Бешировић.

Предсједница СТБИХ казала је и како постоје они лоши и добри послодавци.

Нажалост, нећете чути ни нашу колегицу која би вам рекла све најбоље о свом послодавцу и која би вам причала о томе како је тешко чак и кад имате човјека за послодавца, јер имате државу која још само душу што вам није узела. Чак и она послије може имати проблема због којих не смије стати овдје испред вас и држати говор“, истакла је Бешировић.

Нагласила је да је мјесто на којем су се окупили посебно.

„Испред нас је грађевина која је настала на мјесту Сарајке која је била мјесто са којим је нестало достојанство радника и радница у трговини. Иза нас је мјесто које је симбол убијене младости, симбол будућности коју су нам отели. Ово специфично мјесто на којем смо данас завршили протестну вожњу, симбол је стања у којем се налазе сви они који своју егзистенцију зарађују у трговини. На раскрсници смо на којој је иза њих рад достојан човјека, а испред њих ништа“, истакла је Бешировић.

О томе колико је радницама и радницима у трговини важна подршка јавности и сваког појединца говорила је активистица и ангажирана новинарка Рубина Ченгић. Она је казала да је подржала данашњи скуп из дубоке људске солидарности.

„Желим подржати 150.000 људи који раде у трговини и услужним дјелатностима, али и њихове захтјеве према властима. Важно је да вратимо вјеру у синдикални покрет, који је једини начин да радници заштите своја радничка и људска права. Само заједно можемо да сачувамо своје достојанство“, казала је Ченгић.

СТБИХ је петак упутио и допис предсједавајућем Заступничког дома Парламента Федерације БиХ којим је затражено да се измјене Закона о унутрашњој трговини уврсте на дневни ред, као и захтјев за одржавање хитне сједнице на тему положаја запослених у реалном сектору, с фокусом на минималну плаћу. Допис је упућен и Удружењу послодаваца ФБиХ са захтјевом да се наставе преговори о колективним уговорима.