Од проглашења епидемије коронавируса, према подацима ентитетских завода за запошљавање, око 40 хиљада људи у Босни и Херцеговини добило је отказ. Ова цифра је сигурно и већа, јер њом нису обухваћени сви они који су радили на црно. Са доласком јесени и погоршања епидемиолошке ситуације, провјерили смо да ли је оправдан страх од могућег новог вала отпуштања.

У Републици Српској је, према подацима којима располаже синдикат, због коронавируса без посла остало 13 хиљада 29 радника. С обзиром на све компликованију епидемиолошку ситуацију у земљи, синдикалци страхују да би до краја године ова бројка могла бити удвостручена.

“Ситуација је врло сложена и врло оправдан страх од могућности да, уколико будемо имали други опасан талас, да дође до отпуштања већег броја радника. И зато је упућен захтјев Влади РС и Унији удружења послодаваца да се припремимо на најбољи могући начин како би што мање људи остало без посла и како би се сачувала економија”, истиче предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Привредници поново очекују подршку Владе РС која је до сада за санацију посљедица коронавируса издвојила више од 120 милиона КМ. Нарочито у најпогођенијим секторима попут прерађивачке индустрије, угоститељства и саобраћаја. Ако помоћ изостане, масовнија отпуштања су, поручују, неминовна.

“Уколико не буде значајније реакције по питању смањења опорезивања рада и смањења парафискала у том сегменту онда можемо очекивати да ће бити и значајнијег броја отпуштања људи због ефеката Ковида-19 који се очекује у другој фази развоја инфекције”, наглашава директор Уније удружења послодаваца РС Саша Ачић.

“Ја мислим да се неће дозволити да дође до већег отпуштања радника, јер у овом моменту је најважније сачувати економски потенцијал наших компанија. У сваком случају у тај економски потенцијал спадају и запослени радници”, каже предсједник Привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Економисти замјерају да се у оба ентитета умјесто стабилизације привредног система ишло на стабилизацију буџета. Поручују и да кризу изазвану коронавирусом нису једнако осјетили запослени у јавном и реалном сектору.

“Ми у Удружењу економиста сматрамо да би тај терет свакако требало подијелити и у сваком смислу то неко смањење потрошње које би било узроковано смањењем плата у јавном сектору и других принадлежности би могло и требало бити компензовано неким мањем оптерећењем плата у реалном сектору”, истиче Саша Грабовац из Удружења економиста “СWОТ” РС.

У најновијем извјештају Европске социјалне политичке мреже сачињеном за Европску комисију наводи се да су ентитетске Владе усвојиле читав сет мјера за сузбијање негативних посљедица на економију усљед пандемије коронавируса, али да оне можда неће бити довољне да се до краја године сачувају радна мјеста. И овај извјештај потврђује да страх од новог таласа отпуштања радника с доласком јесени није нимало безразложан.