Питање границе у искључивој је надлежности Вијећа министара Босне и Херцеговине, које своје одлуке доноси на приједлог овлаштеног предлагача, односно Министарства сигурности БиХ, саопћено је из тог министарства.

Повод је данашња одлука Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске “да ће пољопривредни произвођачи у пограничном дијелу уз ријеку Дрину, који имају пољопривредно земљиште у Републици Србији, од сутра моћи прелазити границу да би могли обављати пољопривредне радове”.

Врло је неприхватљив и поступак Владе Републике Србије да о намјери отварања малограничних пријелаза није обавијестила Министарство сигурности БиХ и Министарство вањских послова БиХ, већ се директно обратило Центру у Требињу.

Стога је министар сигурности БиХ Фахрудин Радончић дао упуту Граничној полицији БиХ да раде у складу са Законом и да не извршавају налоге Републичког штаба за ванредне прилике РС, саопћено је.

Захтјев из Републике Српске, ако дође официјелним путем у Министарство сигурности БиХ, бит ће размотрен и по евентуално позитивном мишљењу, упућен на одлучивање Вијећу министара БиХ.

Истовремено, Влада Републике Србије о својој намјери треба упутити ноту Министарству вањских послова БиХ, које ће је, опет, прослиједити Министарству сигурности БиХ на поступање – цитат је из саопћења Министарства сигурности БиХ.

На питању границе нема компромиса и апсолутно све мора бити у складу са законом и у духу добросусједских односа и пуног поштовања суверенитета и територијалног интегритета дражаве Босне и Херцеговине, наведено је такођер.