У просторијама Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ) данас је одржан састанак министра сигурности БиХ Фахрудина Радончића и предсједника ВСТС-а БиХ Милана Тегелтије у вези са функционисањем сигурносних и правосудних институција за вријеме трајања ванредних околности узрокованих пандемијом ЦОВИД-19 (корона) вируса у БиХ.

Министар Радончић и предсједник Тегелтија размијенили су информације и разговарали о више важних тема везаних за функционисање и сарадњу сигурносних и правосудних институција у БиХ за вријеме пандемије, те закључили да је сарадња између сигурносних и правосудних институција у БиХ на задовољавајућем нивоу и да одговара свим изазовима ванредних околности.

Радончић и Тегелтија су овом приликом позвали вјештаке обдуценте у Федерацији БиХ на хитно започињање рада на обдукцијама у Федерацији БиХ сходно тужилачким наредбама, сматрајући даљу опструкцију рада на обдукцијама недопустивом.

Такође је Министар сигурности БиХ подржао иницијативу ВСТС БиХ за доношење прописа на свим нивоима за омогућавање он-лине суђења у БиХ.

На састанку је усаглашено и да је хитно потребно нормативно уредити питање рокова у судским поступцима на нивоу БиХ, Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ, у складу са иницијативом ВСТС БиХ, а све ради избјегавања штетних посљедица по права грађана

Закључено је и да све сигурносне и правосудне институције у БиХ за вријеме трајања ванредних околности услијед пандемије остварују своју улогу предвиђену Уставом и законима.

Данашњи састанак представља један у низу састанака који ће сигурно у будућности унаприједити сарадњу између правосудних и сигурносних институција у БиХ.