Пролазак камиона из Хрватске према БиХ од синоћ је много бржи, јер су моји и напори Војина Митровића, министра комуникација и транспорта БиХ, у преговорима уродили плодом, рекао је предсједавајући Координационог тијела Босне и Херцеговине за заштиту и спашавање и министар сигурности БиХ Фахрудин Радончић.

Радончић је извијестио како је на сједници Координационог тијела БиХ усвојена одлука да се од општинских, кантоналних и ентитетских ,те Брчко Дистрикта затражи једна врста суздржаности,када је у питању ангажман ОСБиХ

“Молимо их да капацитете ОСБиХ не користе и да се ослањамо на цивилне ресурсе, те да се припадницима ОСБиХ омогући да се могу кретати 24 сата”, рекао је Радончић..

Додао је да је као министар сигурности БиХ , заједно са Војином Митровићем постигао да су избјегнуте гужве на границама са Хрватском.

“Нова ситуација на границама с Хрватском је да су наши напори синоћ уродили плодом и да је пролазак камиона много бржи”, рекао је министар сигурности БиХ.

Рекао је како он лично, а и Министарство сигурности цијене напоре општинских и кантоналанлих штабова, који добро раде свој посао.

Тиме смо добили фактор вријеме и на највећем испиту сад ће бити наш здравствени систем, наше болнице, наши љекари и надамо се да ће се успјешно боирити са пандемијом”, рекао је Радончић.

Када је ријеч о броју тестирања на коронавирус, Радончић је рекао како је он посредовао да двије ентитетске владе добију одређени број тестова.

“Колико чујем, у ФБиХ долази 1700 000 тестова, азнам да је РС од УНДП наручила 20 000 тестова. Лјуди из медицинске струке треба да одреде ко и када се треба тестирати”, рекао је Радончић.

Подвукао је како у БиХ постоји реалан проблем да имамо новац за те потребе,али да су све земље истовремено погођене пандемијом,те су забраниле извоз медицинског материјала.

Нагласио је и да је БиХ у тим условима урадила “јако пуно”.