Предсједавајући бањалучког градског Штаба за ванредне ситуације градоначелник Игор Радојичић изјавио је данас након сједнице тог тијела да су донесене нове мјере о поступању са особама које су позитивне на корона вирус.

Наложено је формирање нових карантина, а особе код којих je утврђено присуство вируса више неће моћи остајати код куће, него ће морати или у болницу или у карантин, већ према здравственом стању.
Поред карантина смјештеног у студентском центру, отвара се и неколико нових локација.

Карантин за особе које крше прописану изолацију налази се на локалитету Раковачке баре.

Три друге локације, налазе се у дворани Обилићево, објекту Дома здравља у Обилићевој улици и Центру “Заштити ме”.

“Ако је лице позитивно иде у Студентски дом, а ако је негативно у градски карантин. То је због особа која не поштују карантин или дају лажне адресе. Циљ нам је да онемогућимо ширење болести. Не можемо више рачунати на свијест и на савјест становништва”, рекао је Радојичић.

Градски карантин на три поменуте локације, може примити око 150 особа.

Радојичић је изјавио да у протекла 24 сата два лица нису поштовала мјеру кућне изолације, те да су пријављена инспекцији и полицији.

Према његовим ријечима, градски превоз у Бањалуци је укинут и уведен бесплатни раднички коридорски превоз, за оне који морају на посао. Финанисрање је преузео Град Бањалука.

Радојичић је казао да ће данас ће бити упућен јавни позив апотекама да се укључе у акцију “Нисте сами”, чији је циљ помоћи старијим особама, посебно када се ради о снадбијевању лијековима.

Радојичић је такође рекао како је јуче градом прострујала нетачна информација да ће Бањалука бити потпуно затворена, што је изазвало нови потрошачки вал.
“Од 26. фебруара, када смо почели примјењивати ове мјере, јавности су на располагању сви подаци и нема разлога да се било ко информише на рекла-казала и подијеже информацијама које изазивају панику”, казао је он.