Ставови Управног одбора Вијећа за проведбу мира мање-више су познати бх. политичарима. Сада је пред њима да крену у реформске процесе и испуњавање кључних приоритета на еуропском путу. Иако су реформе тежа задаћа, радује чињеница да су политичари у Федерацији барем у нечему сугласни – поздрављају долазак новог високог представника. Можемо се надати да ће његов долазак подстакнути и њихов рад.

Како се и очекивало Управни одбор ПИК-а поздравио је именовање Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ. Надају се да ће осигурати досљедну проведбу Опћег оквирног споразума за мир. За СДА, познато је, оваква одлука је похвална, те вјерују да ће Шмит имати већу подршку међународних партнера како би испунио своја очекивања.

Челници ХДЗ-а БиХ без жеље да коментирају поруке ПИК-а, али и потврду именовања Шмита за новог високог представника.

Но, огласило се руководство Наше странке. Обратили су се амбасадорима ПИК-а. Позивају их, како кажу, да престану давати легитимитет националистима. Наводе да су свјесни да међународни партнери немају политичке воље за уклањањем високопозиционираних државних дужносника, али ако немају намјеру употребљавати бонске овласти, онима који коче процесе у БиХ, не требају пружати нове шансе. Промјена праксе је неопходна и надају се таквом дјеловању новог представника у БиХ, поручили су из Наше странке.

Да би се политичка клима релаксирала, амбасадори ПИК-а очекују сарадњу између свих нивоа власти у БиХ. Можемо се надати да је ова година прекретница ка успостави и јачању владавине права и борби против корупције, што је и кључни дио процеса приступања ЕУ.