У Представничком дому Парламента БиХ и даље се ломе копља око тога да ли ће СДС и ПДП имати довољно руку да измјене Пословник о раду овог дома. Док странке из Републике Српске, које имају већу подршку бирача, тврде да би то био нови удар на Републику Српску, иницијатори истичу, да ће имати довољно гласова да се иницијатива нађе у процедури.

Наредних дана бит ће финализиране активности у вези са иницијативом ПДП-а и СДС-а које се тичу Измјена Пословника, a којима је предвиђено деблокирање процеса формирања парламентарних комисија. Ускоро ће се знати и када ће се иницијатива наћи на дневном реду коју је, како тврди један од иницијатора ове идеје, Бранислав Бореновић, потписао велики број парламентараца. Бореновић тврди и да већ постоји довољно потписа да се измјене нађу у процедури, те да иницијативу до данас нису подржали заступници из СДА, ХДЗ-а БиХ и СНСД-а.

“Нису формално подржали иницијативу, што наравно не значи да сутра неће гласати за њу”, каже предсјдник ПДП-а Бранислав Бореновић.

“Видјет ћемо распоред господина Звиздића јер то од њега зависи он је предјседавајући. С обзиром да су хитни рокови, неће протећи много дана да сазовемо ову сједницу, могуће до краја новембра”, сматра предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Свој потпис на иницијативу већ су дали СДП, А-СДА, Наша странка, СББ, ДФ, а како смо незавнично сазнали став да се подржи ова инцијатива већином преовладава и у СДА, што наговјештава и недавна изјава члана Предсједништва те странке Шефика Џаферовића.

“Ја мислим да треба да се омогући свима да учествују у раду парламентарних тијела, а они који неће не могу блокирати рад цијелог Парламета и онда на том трагу треба тражити рјешење. Мислим да је то рјешење о којем ви говорите на трагу овога о чему ја сада говорим. Свако има право да учествује у раду Палрамента, али нико нема право да блокира”, каже Џаферовић.

Из странака у Републици Српској, које имају већину, тврде да би усвајање измјена урушило уставну позицију представника Републике Српске у институцијама БиХ. Како су казали, овим се жели закочити рад парламенатрне Комисије за избор Предсједваајућег вијећа министара БиХ, те поручују да неће дозволити да се кршењем Пословника врше условљавања.

“Они који кажу да овим приједлогом измјена Пословника желе деблокирати БиХ, заправо ће направити парализу БиХ, јер је циљ свега овога да се легализују позиције три омиљена и послушна министра Бакира Изетбеговића и да они остану што дуже”, тврди заступник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

“Ово значи да они де фацто предлажу измјену пословника на начин да бришу заштитни механизам пословника, најмање двије трећине посланика изабраних са териорије Републике Српске”, наводи заступница СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Због садашње ситуације, у којој још нису именовани чланови шест комисија, испаштају грађани, али и цијела држава. На чекању су бројни документи, а међу њима и уговор у вриједности од 400 милиона марака, намијењен за наставак изградње коридора 5ц.

Угрожено је и 45 међународних уговора, чија се вриједност процјењује на више од двије милијарде марака, а који још нису ратификовани у Парламенту. Нова прилика да се ствари покрену с мртве тачке и што прије успостави ново Вијеће министара, Федерална влада, али и профункционише државни парламент, је сутрашњи састанак ХДЗ-а и СДА. Тада би ствари требало да буду много јасније.