Регулаторна агенција за комуникације (РАК) се придружује обиљежавању 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, чија је овогодишња тема “Изградити боље: ка инклузивном, приступачном и одрживом свијету након ЦОВИД-19 за особе са инвалидитетом”.

Резултати РАК Анализе дјечијих и образовних програма који су намијењени или се баве мањинама и рањивим групама становништва, те програма прилагођених особама са инвалидитетом у аудиовизуелним медијским услугама и медијским услугама радија у Босни и Херцеговини, показали су да су програми прилагођени особама са инвалидитетом у Босни и Херцеговини недовољно заступљени.

С тим у вези, Агенција је предузела конкретне мјере, те прописала обавезујуће квоте за приступачне програмске садржаје за Јавне РТВ сервисе, а након проглашења пандемије узроковане корона вирусом. РАК је у више наврата, с циљем правовременог информисања, апеловао на пружаоце медијских услуга на важност прилагођавања програма особама са инвалидитетом.

“Регулаторна агенција за комуникације ће наставити да проводи активности у вези са унапрјеђењем приступачности програмских садржаја, како би особе са инвалидитетом и друге особе са потешкоћама у развоју имале благовремене и приступачне медијске садржаје”, истиче Амела Одобашић, помоћник директора за емитовање Регулаторне агенције за комуникације.

Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених народа 47/3 1992. године, 3. децембар је проглашен за Међународни дан особа са инвалидитетом и има за циљ да промовише разумијевање проблема инвалидитета у широј друштвеној заједници, унаприједи приступачност окружења за особе с инвалидитетом и отклони информационо-комуникацијске баријере.