Професор молекуларне медицине с Оксфорда Кристијан Рамадан изјавио је како се показало да вакцина коју развијају Универзитет у Оксфорду и фармацеутска компанија АстраЗенека није штетна по здравље људи и ствара имуни одговор.

Рамадан је у разговору за ХРТ изјавио како је у трећој фази испитивања број људи на којима се врши тестирање проширен на 30 хиљада.

“Сада чекамо податке какав учинак вакцина има на спречавање обољења од covidа”, рекао је и додао како постоје 2 параметра која се њоме желе добити – заштита од најтежих облика болести и заштита од смртности.

Он је рекао је како се у трећој фази показало да и старији људи показују имуни одговор. Према свим параметрима, вакцина ће највјеројатније заштитити и старију популацију од тешких инфекција.

“Морам појаснити да је вакцина већ произведена и то је први пут у историји производње вакцина да је фармацеутска компанија АстраЗенека у својих 10 творница широм свијета произвела милијарду доза вакцине. Сада се само чекају задњи резултати”, истакао је Рамадан.

Додао је како вакцинација у почетку неће бити глобална, већ само за најугроженије групе и здравствене раднике који су директно у додиру с обољелима. Рекао да ће за њих вакцина бити достављена до Божића.

“Вакцина је спремна и није штетна те ствара имуни одговор и може се с њом почети вакцинисати. Само треба још видјети има ли ефекат да нас заштити од тешког развоја болести и смрти”, истакао је Рамадан за ХРТ.