Федерални министар за расељене особе и избјеглице Един Рамић током посјете Бановићима потписао је пројекте о изградњи путне инфстраструктуре те смјештај расељених особа.

У сврху реализације пројеката Регионални стамбени програм и Пројект ЦЕБ ИИ „Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја путем јавних стамбених рјешења“ данас је федерални министар за расељене особе и избјеглице Един Рамић у Бановићима потписао два споразума с представницима локалних заједница.

Ради се о изградњи двије стамбене зграде по 15 стамбених јединица те пројекту реконструкције индивидуалних стамбених јединица које користе повратници а који су у власништву Опћине Бановићи.

Министар Рамић је појаснио да је споразумом предвиђен наставак изградње још једне зграде у Бановићима са додатних 15 станова. Већ је завршена процедура и изабран извођач радова за 15 станова, а изабран је и извођач радова за санацију 30 станова, тзв.холандских кућа. Тиме ће, како истиче, бити реализирана санација 60 станова кроз потпрограм који проводи Влада ФБиХ.

Напоменуо је да би Опћина Бановићи требала привремено да исели кориснике како би извођачи могли завршити посао.

Министар за рад, социјалну политику и повратак у Влади Тузланског кантона Есад Джидић казао је да се Влада ТК, односно ресорно министарство споразумом обавезали да суфинансирају комуналне услуге преко програма подршке материјалног збрињавања социјално угрожених особа.

Други споразум односи се на реализацију пројекта значајног за рубне дијелове Бановића и Лукавца на начин да ће повратничка насеља бити повезана путном комуникацијом.

Начелник Опћине Бановићи Бего Гутић изјавио је да им је један од циљева успостава што квалитетније сарадње са вишим нивоима власти, најавивши да ће се Опћина кандидирати и за наредне пројекте које ће расписати Влада ФБиХ, као и за пројекте Владе ТК.

Начелник Опћине Лукавац Един Делић истакао је важност бољег инфраструктурног повезивања двије сусједне опћине, а у конкретном случају ријеч је, како каже, о путу који има већи потенцијал од повезивања двије повратничке заједнице.