Доносимо још једну причу о љепотама Босне и Херцеговине. Посјетили смо Рамско језеро, једно од најљепших вјештачких језера у Европи.

Рамско језеро више од пет деценија у љетњим мјесецима нуди право освјежење, али и бијег од свакодневнице и буке у градовима. Одушевљава љепотом, а на њему сасвим сигурно постоје и мјеста која вјероватно никада нисте посјетили. Кажу и да је једна од најљепших акомулација у Европи.

Осим Рамског језера, туристичку понуду општине Прозор/Рама чине сакрални објекти, музеји и чувени гастро-специјалитети. Све наведено магнет је за туристе који се на обалама језера могу сусрети и у времену пандемије.

Туристи из других крајева Босне и Херцеговине, упркос забранама које су на снази у готово свим земљама свијета, ипак нису једини гости на Рамском језеру.

Мирне воде Рамског језера као створене су за веслаче. Први је то “открио” селектор веслачке репрезентације Хрватске Срећко Шук и језеро топло препоручио колегама из Аустралије. Од недавно се и овај градић може похвалити својим веслачким клубом.

Национални споменик Фрањевачки самостан “Рама-Шћит“ из 1514. године, у склопу којег је и “Кућа мира“ за савјетовање, друга је по важности туристичка атракција овог краја.

Богату гастрономску понуду Прозора/Раме чине традиционална јела која су, према ријечима наших домаћина, посебно занимљива гостима из иностранства.

Све до 1968. године, када је настало Рамско језеро, становништво Прозора/Раме углавном је живјело од пољопривреде и сточарства, вјероватно и не слутећи да ће пет деценија касније најважнија грана привреде бити управо туризам.

Рамско језеро, некада симбол патње и исељавања, данас је нова нада за будућност и останак младих у завичају.