Одлука која је била више од два мјесеца предмет спора око тога како и коме подијелити новац, односно кредит од 200 милиона марака намијењен кантонима, а који смо добили за санирање штете од коронавируса, коначно је усаглашена и реализована.

Средства ће кантони, осим за здравство и привреду, већим дијелом утрошитити за одржавање ликвидности буџета.

Иако још средства нису оперативна, већ се зна план и правац њиховог утрошка. Свој план Кантон Сарајево подијелио је на четири компоненте. Највећа финансијска подршка од 20 милиона марака ићи ће за привреду и то у виду исплате плата радницима и предузећима који су претрпјели значајно смањење прихода у протеклих неколико мјесеци.

Ту су средства за подршку индустријској производњи, запошљавању младих те сервисирању дугова насталих из ранијег периода.

ХАЛЕБИЋ ФИНАНСИЈЕ

Имамо још два пројекта у министарству финансија један је креидтно гаранмтни фонд у износу већем од 5 милиона КМ као средњорочна мјера којом се настоји омогућити привредним субјектима у КС приступ финансијским средствима под повољнијим условима од оних који се могу наћи код комерицјалних банака…

Осим Сарајевског, и Зеничко добојски и Тузлански кантон покушат ће средствима од ММФ-а надомјестити губитке узроковане коронавирусом. А много их је. Тузлански кантон планирао је новац за пољопривреду, привреду, борце, и социјалну заштиту, као и одржавање ликвидности буџета. Већи дио новца за пуњење буџета планирао је такођер и Зеничко-дбојски кантон јер, како каже премијер Ганић, за првих 6 мјесеци ове године забиљежено је умањење у буџету у износу од 40 милиона марака. Средства око 10 милиона планирана су и за јавне радове, а значајан дио средстава намијењен

МИРЗА ГАНИЋ, премијер Зеничко-добојског кантона

Један дио средстава морамо опртедјелити према здравству јер имамо проблем кој ије спријечио болницу зенивца да на тржишту заради нека средства а пошто су та средства планирана у буџету немаq их и ми та саредтсва морамо убризгати средства да биу одржали ликвидност болнице а и да би унарпиедјили област зашиутет.

СУАД МУСТАЈБАШИЋ, министар финансија Тузланског кантона

Засигурно ће ићи 10 милиона као подршка привреди, 7 и по милиона пољопривреди наметнула нам се обаевза са ниова Федерације да зуа борце изудвојимо занаканде 6 милиона и један дио кад је у пиотању сцвијална зхаштитиа, и јавне финансије су погођене ситуацијом и падом прихода и да буџетдолази пуно мање средтсва у плану за 2020 годину

Новац који смо добили од ММФ-а неће бити довољан за санирање штета, поручују економисти те наглашавају да се та средства морају усмјерити на прави начин, у противном бисмо могли имати проблема са враћањем тог кредита.

ЖЕЉКО ШАИН, професор на Економском факултету УНСА-а

Новац који су добили кантони требају улчожити на начин који ће произвести нови новац а не користити у хуманитарне и социјалне сврхе, јер ако он буде уложен у те сдврхе ми не знамо како ће се тај новац вратити

Проблема је, чини се, никад више а новца никад мање, но надлежни у Влади сматрају да ће овим средствима бити, ако ништа, заустављен пад БДП или пак забиљежено његово повећање. Но, тешко је то очекивати с обзиром на најаве да су нам инвестиције због коронавируса константно у паду, а да ћемо домаће тешко вратити. А како ћемо надомјестити штете у туризму, то за сада остаје непознато.