Горући проблем одлагања отпада у Мостару и тражење рјешења за депонију Уборак је у Градском вијећу Мостара изазвао низ полемика, од начина њезиним управљањем до штетних посљедица на грађане и угрожавање њихових живота.

Предсједник удружења грађана “Јер нас се тиче” Омер Хјдур је истакао како ова тематска сједница није оно што су грађани очекивали, јер не нуди конкретно рјешење које је хитно потребно.

“Говоре нам да морамо издржати, а ми издржавамо седам година и жалимо се да је та депонија 60 година без студије утјецаја на околиш. Говоре нам да морамо издржати и жртвовати нашу дјецу да би они испунили неке своје циљеве и да не би задужили град Мостар више него је задужен. Овдје испада да је цијена људских живота грађана Мостара врло ниска”, рекао је Хујдур.

Истакао је како се “гура план два, прилагодбе којим се даје могућност неограниченог одлагања отпада на Уборку, без дефинисаног рока гашења депоније за што се грађани залажу годинама и упозоравају како им је живот несношљив одавно”.

“Сви признају да има штетан утјецај и да штетно дјелује на околину и људске животе грађана Мостара, али хоће и настоје да изгурају неограничено одлагање горе. Хоће поново да преваре грађане Града Мостара“, рекао је Хујдур.

Нагласио је да су огромне количине смећа на старим депонијама, које су већ биле затворене и да су мјештани све угроженији, док власт свим силама то покушава одржати, иако струка каже да је немогуће.

Градоначелник Мостара Марио Кордић је, такође, рекао да је ово један од највећих проблема у Граду Мостару кад је у питању рјешавање комуналија и да рокови и вријеме цуре.

“Скупили смо струку на једном мјесту и људе који су одговори за рјешавање пробама у Мостару, тако да мислим да ћемо до краја дана имати јаснију слику шта се дешавало на депонији Уборак и како ријешити комуналију. Ово није једноставан проблем, и морамо се ухватити у коштац са причом о комунали свеобухватно”, истакао је Кордић.

И предсједавајући Градског вијећа Мостара Салем Марић је става да је депонија Уборак горући проблем у граду.

“Имали смо извјештај директора ЈП Депонија, те презентацију Плана прилагодбе за депонију и начина рјешавања, као и конструктивну дискусију вијећника. Преостала је презентација понуђача, а то је осам фирми које су се пријавиле како би представиле начин на који би збринули отпад. Ово је једно од круцијалних питања и проблем који је одавно присутан у граду. Оваквим приступом, и остала питања ћемо ускоро рјешавати. Ово је такођер добра порука како можемо и требамо рјешавати проблеме у граду. До краја мјесеца ћемо одржати и редовну сједницу“, рекао је Марић.