Иако се у посљедње вријеме биљежи раст новозаражених особа, у Републици Српској се распуштају објекти карантинског типа, у којем су смјештене особе позитивне на коронавирус које су без или са благим симптомима.

Ријеч је о пет објеката у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини, Требињу и Добоју.

На приједлог Института за јавно здравство Републички штаб за ванредне ситуације РС наложио је да се распусте преостали карантини – Стара пулмологија у Бањалуци и Источном Сарајеву те Дом ученика у Требињу, Добоју и Бијељини. 153 особе бит ће упућене у кућну изолацију.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, в. д. директора Института за јавно здравство РС

У великом сегменту смањиће се притисак на здравствене установе у смислу тога јер ми сада имамо 24 сата надзор над особама које се налазе у карантину а које су посљедњих 7-10 дана апсолутно немају никакав симптом или су на почетку имали неке блаже симптоме.

Даљи здравствени надзор над особама у кућној изолацији обављаће Хигијенско-епидемиолошке службе Домова здравља и породични љекари . Контролисаће их комунална полиција. У институту наводе да су директори Домова здравља добили инструкције , а да ће током ове седмице добити прецизна упутства како поступати у новим околностима. Особе са тежом клиничком сликом и даље ће се збирњавати у болницама.

МИЋО МИЋИЋ, градоначелник Бијељине

Борављење у кућном карантину котролисаће комуналне полиције у мјестима. Код нас има мањи број људи из Бијељине, свега три особе, остали су из Зворника, Угљевика , Братунца и других градовата тако да ће они отићи по локалним карантинима евентуално они који имају теже симптоме иду у болнице.

МИЛИЦА ЛОВРИЋ, директорица Болнице у Бијељини

Морамо повећати мјере опреза, дисциплине. Заиста да се поштују мјере физичке дистанце , ношења заштитне опреме, чешће прање руку јер ево свједоци сте д аје забиљежен пораст позитивних пацијената.

Мјере кућне изолације биће изречене и за све новозаражене особе које немају или имају блаже симптоме. Истовремено, у Инспекторату најављују строжије инспекцијске контроле провођења епидемиолошких мјера. Нарочито пословних субјеката.

ДРАГУТИН ШКРЕБИЋ, в.д. директора инспектората РС

Ми смо дужи период ишли са савјетима, давали смо упутства имајући у виду да су привредни субјетки претрпјели велику материјалну штету , међутим ствар се значајно уозбиљила , једноставно мораћемо покушати пробати са репресивним мјерама да би се избјегла даља ширења вируса.

Локални и карантини при граничним прелазима распуштени су почетком маја. Након што се ослободе, и ови карантини биће дезинфицирани и враћени власницима на даљње кориштење.