Посљедњи медијски иступ министрице вањских послова Босне и Херцеговине Бисере Турковић изазвао је бројне реакције представника извршне и законодавне власти из Републике Српске.

Како кажу дужносници из овог ентитета, министрица је предсједатеља Предсједништва БиХ Милорада Додика успоредила с Хитлером.

Министрица вањских послова БиХ, Бисера Турковић је у интервјуу, између осталог, рекла да БиХ у будућности може замислити без ентитета и да би се то могло догодити слободном вољом грађана за што је кључно функционирање правосуђа, али и интервенцијом, како каже, страних фактора.

На ову изјаву министрице Турковић данас бројне реакције дужносника из Републике Српске.

Захтјевам хитно извињење министарке Турковић српском народу, а посебно малобројним члановима породица које су успјеле преживјети страхоте фашистичке идеологије, због скандалозних, дискриминаторских и уврједљивих изјава изречених на рачун српског народа и његових легитимних представника. Изјава Турковићеве, не само да не приличи министру спољних послова било које земље, већ дубоко вријеђа осјећаје и оживљава страхоте које је српски народ преживио у Другом свјетском рату, казао је предсједатељ Вијећа министара Зоран Тегелтија.

Цвијановић у њеним изјавама види одраз екстремизма.

Јучерашње изјаве Бисере Турковић, која не покушава ни да сакрије мржњу према Републици Српској и српском народу, представљају одраз екстремизма који озбиљно урушава темеље на којима БиХ почива, казала је предсједница РС Жељка Цвијановић.

Огласио се и премијер РС Радован Вишковић, рекавши да би послије оваквих изјава, Турковићва требала бити смијењена са јавне функције. Министрица Турковић данас није одговорала на наше позиве.