Закључци Вијећа за имплементацију мира у Босни и Херцеговини су очекивани, али реакција појединих амбасадора, а потом и високог представника, указују на намјеру активнијег дјеловања, односно санкционирања домаћих политичара за нерад и непослух.

Аналитичари са којима смо разговарали различито гледају на такве намјере.

Поједини сматрају да је потребно кажњавати одмах, а поједини да је ријеч о још једном пуцњу у празно међународне заједнице.

Подршка дејтонском уређењу Босне и Херцеговине, приоритетним реформама, конкретним корацима ка политици помирења уз задржавање инструмената за провођења Дејтонског споразума укључујући и високог представника до испуњења 5+2 услова. Ништа неочекивано од амбасадора ПИК-а. Поједини аналитичари, ипак, уочавају промјене у ставу међународне заједнице у посљедњих неколико мјесеци.

Прва је за Тању Топић порука појединих амбасадора из Европске уније да нема разговора са негаторима злочина.

ТАЊА ТОПИЋ политичка аналитичарка

Исто тако сада смо добили једну новину постављања временског рока да се ураде неке ствари и први пут јасно изречену пријетњу а до сада је била само
поље спекулација о томе да ће се појединцима из БиХ забранити путовање у земље чланице ЕУ.

Међународна заједница није испунила циљ реинтегрисања Босне и Херцеговине, што је као креатор Дејтона дужна грађанима, каже социолог Есад Бајтал. Вријеме је, сматра, да крене другим путем. Или створити нови оквир или са препорука и савјета прећи на кажњавање.

ЕСАД БАЈТАЛ, политички аналитичар

Да би били успјешни у свом дјеловању, а за то сте плаћени, то је институција која је плаћена и коју и ми плаћамо, морате имати санкције за све оне који се не придржавају онога чега су се дужни придржавати и на шта их упућујете на шта их упозоравате и о чему их савјетујете.

Пријетње санкцијама су нови пуцањ у празно, јер за то не постоји политички амбијент, мисли политиколог Војислав Савић. Противник је наметања рјешења извана.
Истовремено признаје да су домаће политичке елите све удаљеније од договора.

ВОЈИСЛАВ САВИЋ, политолог

Ако смо имали 15 година наметања и једног Педија Ешдауна и да све то није дало резлутат и да су народи у БиХ све даљи и даљи и ако имамо ситуацију да
смо подијељенији него 1996. Значи да то није уродило плодом и да није добар рецепт.

Најбољи рецепт, сматра Савић, јесте да се окренемо сами себи. Према Бајталовом мишљењу, међутим, постоји номенклатура која декларативно подржава Дејтонски споразум, а све ради против његових начела. Пред њима се, каже, повлаче и они који слиједе Дејтон. Сударе се на тачки препуцавања, оправдавања и застрашивања, а цијену таквих односа плаћају грађани.