Извјештај високог представника у Босни и Херцеговини пред Вијећем сигурности УН-а поново је поларизовао јавност у БиХ. Два члана државног Предсједништва, бошњачки и хрватски, поздрављају став да нема исцртавања нове мапе БиХ и позивају Инцка да почне користити бонска овлаштења, док Милорад Додик не одустаје од раније изнесених ставова.

Високи представник у БиХ рекао је у извјештају пред Савјетом безбједности УН-а да пандемија вируса корона наставља откривати озбиљну дисфункционалност БиХ. Нагласио је, ипак, да не може и неће бити исцртавања нове мапе, уз оцјену да се помињање израза “мирни разлаз” може тумачити само као пријетња. Осудио је политичке лидере који се фокусирају на националистичке циљеве, али два члана државног Предсједништва, бошњачки и хрватски, данас поручују да одговорности не може бити амнестиран ни Валентин Инцко.

ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ, члан Предсједништва БиХ

Мени је жао што он није оштрији у својим извјештајима, односно, што не користи бонска овлаштења. Да је користио бонска овлаштења, извјештаји му данас не би овако изгледали.

ЖЕЉКО КОМШИЋ, члан Предсједништва БиХ

Сви знамо, ако смо одрасли и иоле рационални, логични паметни… да то што предлаже, захтјева, заговара Додик и НСРС није могуће.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва поновио је да ОХР није потребан БиХ, да је Валентин Инцко на том мјесту нелегитиман и нелегалан и да се труди да са платом од 25.000 евра опстане још који мјесец.

МИЛОРАД ДОДИК, предсједавајући Предсједништва БиХ

Искључиво тражи од Републике Српске да слиједи реформе које су противне Дејтонском споразуму, на шта не пристајемо. Инцку је значајно шта кажу Америка и ЕУ, а не шта кажемо ми. Он никада није поднио извјештај Народној скупштини Републике Српске.

Ништа ново нисмо чули ни од политичких лидера ни од високог представника у БиХ, сагласни су аналитичари, уз подсјећање да су и свакодневни проблеми грађана већином стари двије и по деценије.

ЕЛВИР ПАДАЛОВИЋ, новинар

Та позиција заправо одговара и једним и другим. Додику да ојача позицију пред бирачким тијелом, а ОХР да каже да се и код њих нешто дешава, па макар то били вишегодишњи исти извјештаји.

ВОЈИСЛАВ САВИЋ, политиколог

Једино изненађење било би да је Инцко одступио од својих вишегодишњих унитаристичких ставова које нескривено заступа од почетка мандата. Све друго је очекивано.

Инцко се у извјештају, између осталог, осврнуо и на негирање геноцида, као и на величање ратних злочинаца. У том контексту, поред Срба које је критиковао, поменуо је Хрвате уз примјер из Мостара од новембра прошле године када је организован комемор тивни скуп посвећен Слободану Праљку, те указао на скуп подршке од јануара ове године Сакибу Махмуљину, бившем команданту Армије БиХ осуђеном за ратне злочине над Србима.