Словенски портал Нецензурисано објавио је “non paper”, односно неслужбени дипломатски документ који говори о идејама за распад Босне и Херцеговине, приступању Републике Српске Србији и уједињењу Косова с Албанијом. Од понедјељка се у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини спекулише о томе да ли је премијер Јанез Јанша заиста послао неслужбени дипломатски документ у Брисел, који говори о новом цртању граница на подручју бивше Југославије. Нико службено није потврдио да је предсједник Европског савјета Шарл Мишел од Словеније добио документ таквог садржаја.

Фајон: Изјаве о разградњи БиХ опасне, проблеме рјешавати заједнички и дијалогом

Посланица Европског парламента Тања Фајон је, коментаришући “non paper”, неслужбени дипломатски документ који говори о идејама разградње БиХ, изјавила да су такве изјаве опасне и забрињавајуће те да је нужно да се предсједник Владе огласи о томе у тренутку када Словенија преузима предсједавање Европском унијом.

На конференцији за медије у Љубљани, она је оценила да су забрињавајуће информације о прекрајању граница и перспективи Западног Балкана које су преплавиле медије.

“Када треба промовисати политику заједништва, врло су опасне изјаве о дијељењу. Осјетила сам потребу да представим своје ставове у јавности. Улога Словеније је таква да се залажемо за ширење Западног Балкана, а никако не за растављање”, навела је.

Фајон је оцијенила и да је идеја о разградњи БиХ опасна, јер је БиХ већ платила високу цијену.

“Дејтонским споразумом је завршен сваки војни конфликт и сваки проблем се треба решити дијалогом”, додала је.

Према њеним ријечима, нужно је да се председник Владе Словеније огласи о таквим идејама, поготово у тренутку када Словенија преузима предсједавање Европском унијом.

“Морамо се заједнички договарати и рјешавати проблеме, никако не говорити о раздвајању”, закључила је.

Џаферовић: Неки картографи би од БиХ одвајали дијелове на којима је почињен геноцид, то неће проћи

У Босни и Херцеговини је извршен једини геноцид у Европи од Другог свјетског рата и сада би неки картографи да одвајају дијелове БиХ у којима је извршен геноцид и да награђују оне који су то урадили. То је антицивилизацијски, то је барбарски и то неће проћи. Оне који стоје иза овога ћемо сасвим сигурно означити нашим непријатељима, јер они нису пријатељи БиХ, ко год да то био, поручио је члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, коментаришући данас у Сарајеву „non-paper“, односно неслужбени дипломатски документ који говори о идејама разградње БиХ.

Додао је како ће институције БиХ одговорити онако како буде у стању да одговори и да ће се борити против тих насртаја. Свијет је цивилизиран, додао је, те поручио како се цивилизирани свијет овоме треба супротставити, а они који то ово покушавају су барбари.

На питање да ли га је изненадило то што ови “папири” долазе из Словеније, Џаферовић је одговорио како он не зна одакле тачно долазе ови папири.

“Ја сам видио да то постоји, постоји у медијима. То је довољан сигнал за узбуну и ми ћемо урадити све да ту ствар раскринкамо, а оне који стоје иза овога ћемо сасвим сигурно означити нашим непријатељима, јер они нису пријатељи БиХ, ко год да то био”, поручио је Џаферовић.

Додао је како сматра да то не ради Европа, већ радикални и ретроградни кругови у Европи. Нагласио је како то није непознато. Међутим, додао је, када би цијели свијет попримио правило понашања којег заступају те ретроградне снаге онда не би било будућности за свијет.

Комшић: Наши „европски пријатељи“ су изгледа брзо заборавили историјска искуства и Хитлера

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић је, коментаришући „non-papeр“ или неслужбени дипломатски документ који говори о идејама разградње БиХ, поручио данас у Сарајеву како је трагично што се све ово дешава под европском кућом, те како су „европски пријатељи“ БиХ брзо заборавили историјска искуства и Хитлера.

Комшић је прокоментарисао „нон-папер“ рекавши како по том документу БиХ не би остала.

„Они ту виде неку варијанту која је нама била понуђена прије него што је рат почео, и у рату је нуђена. Дакле, мале државице бошњачке, или како они то кажу муслиманске. Зашто помињем то, зато што је тај папир, та политика, све то што рађа те идеје, која је данас нажалост на власти у појединим европским земљама, у дубини душе је мотивирана антиисламизмом и антисемитизмом. То је оно право зло о којем треба да причамо”, рекао је Комшић.

Ипак, подвлачи како ово нису нове ствари, да се то појављивало и раније, али да није имало ову форму и такво политичко залеђе.

“Не треба вам слон упасти у око да бисте видјели да слон иде на вас. Дакле, нису ово ствари од јучер нити су изненада, све је то већ припремано и Бог зна шта ће све изаћи у наредним данима везано за ову причу”, рекао је Комшић.

Истакао је како је екстремни фашизам, који је и национализам и шовинизам, а који је преузео власт у појединим европским земљама, добио институције на располагање, попут дипломатског апарата, обавјештајних служби и цијеле државне инфраструктуре, те да је сада опаснији прије него се докопао тих инструмената власти.

“Ми, изгледа, више не можемо да говоримо о некој умјереној кршћанској десници коју је Европа познавала након Другог свјетског рата. Сада се суочавамо с нечим што страшно подсјећа на онај период Другог свјетског рата и по мени је највећа трагедија што се све ово дешава некако под кровом те европске куће. Изгледа да су ти наши европски пријатељи врло брзо заборавили историјска искуства, заборавили су Хитлера”, поручио је Комшић.

С обзиром на то да је Комшић недавно потврдио да га је предсједник Републике Словеније Борут Пахор, приликом недавне посјете БиХ, питао “Можете ли се ви у БиХ мирно разићи?”, упитан је зашто раније није открио да му је Пахор поставио такво питање, на што је Комшић одговорио како је “словенски предсједник то рекао не залажући се за ту идеју”.

Турковић: Циљ је да се отвори Пандорина кутија и дестабилизира стање на Западном Балкану

Територијални интегритет Босне и Херцеговине је неупитан и “нико озбиљан у Европској унији не може усвојити идеју да има право угрожавати нечији интегритет”, изјавила је министрица вањских послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић коментаришући “non paper”, односно неслужбени дипломатски документ у којем се разматра промјена граница на Западном Балкану.

“Територијални интегритет БиХ је неупитан. Увјерена сам да нико озбиљан унутар Европске уније не може усвојити идеју да има право угрожавати нечији интегритет, па чак и ако унутар БиХ имамо ретроградне снаге које то покушавају наметнути као легитимну причу”, написала је Турковић на друштвеној мрежи Твитер.

Поручила је да “све има очити циљ, да се отвори Пандорина кутија, дестабилизира стање на Западном Балкану”.

“Неко ваљда мисли да би у таквим околностима могао остварити ратне циљеве. Ми се већ дуже вријеме као БиХ боримо у међународним круговима са малигном пропагандом и својеврсним хибридним ратом против еуроатланских интереса БиХ и грађана. Све ово посматрам у том контексту”, додала је Турковић.

Вучић: Што се чекало 45 дана да се каже да се о тој теми разговарало

Упитан о словенском “non paper” документу, предсједник Србије Александар Вучић је одговорио да није видио никакву иницијативу, те да није спреман да хвали или критикује нешто што није видио.

“Појма немам о чему се ту ради. Не знамо да ли нешто постоји или не постоји. Али, ако Додик мисли другачије, шта ја треба да кажем Додику, да не желим да га слушам? Сваки пут ћу га саслушати. Ја на све гледам са великим опрезом и страхом, јер знам колика је цијена мира. Не мора да значи да смо у свему сагласни, али смо у најбољим односима. Моја је обавеза да саслушам Додика”, казао је.

Он је питао и што се чекало 45 дана да се каже да се о тој теми разговарало са предсједником Словеније Борутом Пахором, мислећи на чланове Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића.