Кандидат за начелника општине Сребреница коалиције “Моја адреса Сребреница“ Алија Табаковић изјавио је да је одлука Централне изборне комисије (ЦИК) о поништавању избора на 26 редовних бирачких мјеста у Сребреници очекивана, с обзиром на, како је рекао, све нерегуларности које су се дешавале.

Истакао је, међутим, да нису задовољни дијелом одлуке која се односи на гласање путем поште, те ће због тога упутити жалбу Апелационом одјелу Суда БиХ.

“Око 800 коверти, бар за Бошњаке, није на вријеме послано и није на вријеме враћено у БиХ”, истиче Табаковић, додајући да су управо то гласови који ће опредијелити побједника како за начелника тако и за скупштинску већину.

Подсјећа да су упозоравали на нерегуларности у предизборном процесу, као и на дан избора, захтијевајући да се избори проведу у фер и поштеној атмосфери те су стога незадовољни што уз одлуку ЦИК-а нису санкционисани они који су учествовали у крађи.

“То су и чланови бирачких одбора, а једним дијелом је то одобрила Општинска изборна комисија, а ту су и налогодавци из политичких партија. Посебно када узмемо у обзир да су неки људи хапшени због свега што се дешавало”, рекао је Табаковић.

Упозорио је да се политичке игре и манипулације одражавају на грађане те да се Сребреница налази у јако лошој економској ситуацији. Празна је општинска каса, а Сребреница је, наглашава, кредитно задужена.

Кандидат коалиције “Заједно за Сребреницу” за начелника Сребренице и актуелни начелник општине Сребреница Младен Грујичић оцијенио је да је одлука ЦИК-а срамна и очекивана.

“Циркус је настао и прије избора када је у питању ЦИК. Својим иступима након избора су наговијестили да ће доћи до ове одлуке. Ово је политичка одлука, и да није било Добоја, не би било ни Сребренице. Овдје се намиривала губитничка политика у Добоју, и губитничка политика у Сребреници”, сматра Грујичић.

Устврдио је да су чланови ЦИК-а из реда једног народа учинили уступке члановима другог народа и донијели одлуку.

“Ми ћемо учинити све што је у нашој правној могућности када је у питању ова одлука. Не плаше нас нови избори, али нас плаше овакве одлуке једне групице људи да мијењају вољу грађана. Ова одлука је сраман печат на рад ЦИК-а. Ми ћемо учинити све, ако се избори понове, да их проведемо као што су и сада били, без манипулација, без превара и наша побједа ће бити убједљивија”, истакао је Грујичић.

Става је да ће ова одлука ЦИК-а утјецати на прилике у Сребреници, наводећи да због свега општина теже функционише, а увјерен је и да ће доћи до продубљивања јаза међу бошњачким и српским политичким партијама.

Централна изборна комисија БиХ на јучерашњој сједници је донијела одлуку о поништавању избора на 26 редовних бирачких мјеста у Сребреници, те на два мјеста за гласање у одсуству. Одлука је донесена због неправилности утврђених на наведеним бирачким мјестима, због чега ће избори ту бити поновљени.