Многобројне делегације из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, представници владиног и невладиног сектора, као и млади, окупили су се данас у Сарајеву на регионалном скупу организованом у оквиру програма “Дијалог за будућност”.

Регионална дијалошка платформа прилика је, истакнуто је, да се идентификују проблеми који негативно утичу на друштвену кохезију, те да се дају препоруке, али и дефинишу приоритети у њиховом рјешавању.

“Седмица дијалога” организована је у оквиру заједничког програма Уједињених нација “Дијалог за будућност” који проводе Развојни програм Уједињених нација УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО, уз финансирање Фонда УН-а за изградњу мира.

Резидентна координаторка Уједињених нација у БиХ Сезин Синаноглу подсјетила је да су програм иницирали лидери региона који су генералном секретару УН-а упутили писмо у којем траже да се инвестира у програме социјалне кохезије, изградње повјерења и међусобног поштовања, као и солидарности.

На данашњем скупу промовише се дијалог и комуникација, а друга компонента програма, додала је Синаноглу, тиче се побољшања врлина код младих у комуникацији и критичким способностима, док је трећа компонента да се помогне у креирању мрежа између грађана регије.

Како је потврдила, као резултат догађаја биће покренут инструмент за мале грантове кроз који ће бити финансиране идеје које промовишу вриједности истакнуте на скупу.

Бројна делегација дошла је из Црне Горе због чега је резидентна координаторка Уједињених нација у тој земљи Фиона Мекклуни казала да то доказује опредијељеност власти за социјалну кохезију и развој регије.

Амбасадор ет ларџ Министарства спољних послова БиХ Милош Прица оцијенио је да је дијалог важан међу различитим заједницама унутар земље, али и земаља регије, због свеопштег прогреса држава.

Једна од учесница скупа била је и Мевлида Механовић из Удружења жена повратница “Подрињка” из Сребренице која је указала на бројне изазове и проблеме становника у руралним заједницама.

Циљеви заједничког регионалног програма “Дијалог за будућност” су оснаживање адолесцената и младих за конструктивно дјеловање и лидерство, подржавање међукултуралног дијалога, објективног медијског извјештавања, те друштвеног и политичког оснаживања жена.

Током “Седмице дијалога” биће организован низ догађаја у Сарајеву и Бањалуци до 3. децембра, на којима ће се учесници бавити питањима образовања, упошљавања, повјерења у друштву, повјерења у институције, те јачања друштвене кохезије.