У склопу 19 прекограничних пројеката било је више од 5.500 директних корисника кроз 40 локалних пројеката младих у 33 опћине, саопштено је на пресс конференцији на којој су презентирани резултати Заједничког регионалног програма “Дијалог за будућност: Унапређење дијалога и друштвене кохезије у и између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије”.

Опћи циљ тог двогодишњег програма био је стварање више простора за конструктиван дијалог између различитих заједница те грађана и изабраних представника, промовирајући тако суживот, веће повјерење и поштовање различитости.

Заједнички регионални програм “Дијалог за будућност” имплементирали су УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО, уз подршку канцеларија Резидентних координаторица УН-а у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Републици Србији, и уз финансијску подршку Фонда Уједињених нација за изградњу мира (ПБФ).

Како је подсјетила резидентна представница УНДП-а у БиХ Стелиана Недера заједнички регионални програм је започео са имплементацијом у јануару 2019. године у оквиру којег се радило на изградњи капацитета младих, оснаживању дјевојчица и жена, оспособљавању наставника, библиотекара, новинара и уредника о медијској и информацијској писмености и објективном извјештавању.

“Више од 1.500 особа из сви области цивилног друштва, академија, представника младих, јавног сектора и администрације одредили су приоритете за социјалну кохезију што је резултирало са седам тема и 19 прекограничних грантова” истакнула је Недера.

Успјели су, навела је, да препознају важност олајн повезивања, не само у вријеме кризе.

“Криза је такођер довела до тога да се истакне колико је важно критичко размишљање и писменост међу медијима. Нама је јако драго да смо видјели колико су медији били способни да све ово прате, у сарадњи са факултетима и другима. Сви напори које смо подузели с нашим партнерима, и успјеси који су услиједили упркос изазовима, показују колика је корист и колико је могуће постићи када заједнички радимо и улажемо напоре”, изјавила је Недера.

Сви напори, додала је, који су уложени и успјеси који су услиједили након тога упркос свим изазовима укључујући и пандемију коронавируса показали су колико је могуће постићи када се заједнички ради.

Један од корисника програма било Удружење “Наша дјеца” Сарајево, а представница тог удружења Саира Кустура каже да јој је овај програм омогућио да уче на иновативан и креативан начин што јој представља задовољство посебно због пандемије у којој су млади били ускраћени за бројне ствари.

Окупљени говорници и представници агенција УН-а, те учесници прекограничних пројеката представили су данас кључне резултате програма, искуства крајњих корисника кроз реализиране пројекте у оквиру програма, као и визију будућности на основу остварених резултата.