На данашњој сједници колегија Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине договорен је састав сталних комисија, а сједница Дома заказана је за 20. децембар, изјавио је по завршетку сједнице предсједавајући Дома Драган Човић.

Он је рекао да ће у 14 сати услиједити састанак са представницима међународних организација, између осталих и са члановима Вијећа за имплементацију мира (ПИЦ).

Човић је нагласио како не вјерује да ће доћи до застоја у формирању власти и поручио да ће она бити успостављена до Божића, 25. децембра. Према његовим ријечима, министар финансија у Вијећу министара биће из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ.

Када је у питању Влада Федерације, Човић је казао да се ради на реорганизацији и укидању, како је рекао, неуставних министарстава и именовању нових.

Звиздић: Потврда Вијећа министара могућа на наредној редовној сједници

Окончана је и проширена сједница Колегија Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПДПСБиХ).

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH
Foto: Melisa Teletović/BHRT

Предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић потврдио је како ће се дневном реду сутрашње хитне сједнице наћи само двије тачке: именовање комисија и потврђивање мандатара Вијећа министара БиХ Зорана Тегелтије.

Звиздић је рекао како вјерује да ће сутра бити потврђено именовање предсједавајућег Вијећа министара БиХ.

“Послије тога очекујемо да ће процеси ићи у складу с предвиђеним процедурама доставе имена за министре, замјенике министара, процедуре провјере које ће провести Централна изборна комисија БиХ и СИПА, тако да до краја ове године очекујемо да ћемо бити у прилици да именујемо комплетно Вијеће министара БиХ”, истакнуо је Звиздић.


Прва наредна редовна сједница Представничког дома биће одржана 18. децембра. Ако до тада буду достављени сви подаци о кандидатима за министре могуће је да ће тада бити и потврђени, казао је он.