Директор америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) упозорио је у сриједу да ће пандемија КОВИД-19, која још увијек бјесни невиђеним размјерама у цијелој земљи, представљати најмрачнију здравствену кризу у Америци током сљедећих неколико мјесеци, прије него што вакцина постане широко доступна.

Директор ЦДЦ-а др. Роберт Редфилд позвао је на строже поштивање сигурносних мјера предострожности, као што су ношење маски за лице, физичко дистанцирање и добра хигијена руку како би се успорило ширење врло заразног респираторног вируса који у САД-у односи више од 2.000 живота дневно.

Порука једног од највиших здравствених дужносника у земљи услиједила је након обиљежавања празника Дана захвалности у којем су милиони Американаца занемарили упозорења да избјегавају путовања и велика окупљања.

Осим огромних губитака живота, рекао је Редфиелд, земља се суочава са преоптерећеним здравственим системом. Зараза је сада досегла сваки кутак земље – с 90 посто попуњености свих болница у подручјима која су означена као “вруће зоне” од коронавируса – и наставља се ширити пуно окомитијом путањом од било које током претходног вала пандемије.

“Реалност је да ће децембар, јануар и фебруар бити тешка времена”, рекао је Редфилд уживо у презентацији коју је организирала америчка привредна комора.

“Заправо вјерујем да ће то бити најтеже вријеме у историји јавног здравља ове нације,” рекао је Редфилд, преноси Ројтерс.

До данас је више од 270.000 Американаца умрло од КЦОВИД-19. А Институт за метрику и процјену здравственог стања Универзитета у Wасхингтону предвиђа да би до 1. марта број умрлих могао досећи готово 450.000 уколико не буде веће одговорности за прописане мјере физичке дистанце и ношење маски.