Реису-л-улема Исламске заједнице (ИЗ) у Босни и Херцеговини Хусеин еф. Кавазовић упутио је данас рамазанску поруку муслиманима у Босни и Херцеговини, домовинским земљама и дијаспори у којој је подсјетио да је ”пандемија искушење од Аллаха и ваља нам га прихватити и трагати за најбољим начином његовог превазилажења”.

”Вечерас, с акшам-намазом, наступа рамазан. То је благословљено вријеме, које је Аллах, џ.ш., посебно одабрао. Сјећамо се, у њему је почела објава посљедње Аллахове Ријечи, тог великог позива добру, срећи и миру људског рода. Рамазан је велика прилика за вјернике. То је вријеме у којем на најљепши начин можемо одговорити на позив нашег Створитеља. Зато, дијелимо добро и упињимо се да оно доминира нашим животима и нашим дјелима”, истакнуто је у поруци реиса Кавазовића, објавила је МИНА.

Реис Кавазовић је позвао вјернике да буду дарежљиви и племенити.

”Будимо дарежљиви и племенити. У једном хадису се наводи да је Божији Посланик, а.с., био најдарежљивији човјек, а да је посебно био дарежљив у рамазану. И Аллах је најдарежљивији у овом мјесецу. Нека сви осјете благодат нашег поста. Све што се дадне другом нека буде садака. ’Ако неко од вас може да се заклони од ватре макар и с пола датуле, нека то учини!’, рекао је Посланик, а.с.”, објављено је у поруци реису-л-улеме Кавазовића.

Кавазовић је подсјетио да је пост ибадет одрицања.

”Будимо стрпљиви и прибрани. Пост је ибадет одрицања и будимо спремни да, онако како се одричемо хране, пића и бројних ужитака током дана, тако се одрекнемо и великих заједничких ифтара, заједничких намаза и свега осталог заједничког што краси нашу лијепу рамазанску атмосферу. Нека наша вјерничка досљедност у поштивању хигијенских и епидемиолошких мјера буде наш додатни рамазански ибадет и мали допринос у спашавању људских живота. Оживимо вјеру у својим срцима и у својим домовима. С великом тугом гледамо празне џамијске просторе, како вапе за својим клањачима. Али, пандемија је искушење од Аллаха и ваља нам га прихватити и трагати за најбољим начином његовог превазилажења. Подузели смо мјере које смо сматрали најефикаснијим. Вечерас улазимо у дивни рамазан. Нека и он уђе у нас и нека дотакне сваку пору нашега бића. Његов додир је благословљен, уноси живот у све што такне. Боже, уведи нас благо у мјесец Твоје милости, отвори наша срца и прими од нас свако добро које учинимо”, поручио је реис Кавазовић и закључио:”Свима вама, у домовини Босни и Херцеговини и дијаспори, желим Рамазан шериф мубарек олсун! И нека вас Узвишени чува.“