Калифорнија и Тексас су забиљежили рекордан раст нових инфекција коронавирусом током претходног дана, показују званични подаци, а Лос Анђелес је извијестио о “алармантном” повећању заразе у том граду, у којем има укупно преко 100.000 случајева.

Лос Анђелес је постао нови епицентар епидемије док број заражених и хоспитализованих расте упркос наређењима гувернера Калифорније Гевина Њусома о затварању барова и да грађани носе маске у готово свим јавним просторима.

Окружни директор за јавно здравље Барбара Ферер изјавила је да је неопходно да се одмах предузме акција за успоравање ширења обољења Ковид-19, јер се може десити да здравствени систем постане преоптерећен и да број обољелих и преминулих додатно “скочи”.

Градоначелник Лос Анђелеса Ерик Гарсети саопштио је да ће услиједити велика пауза до поновног отварања биоскопа и осталих забавних садржаја на највећем биоскопском тржишту у САД.

Локална управа објавила је да ће плаже остати затворене током викенда за Дан независности и да ће ватромет бити забрањен.

У Калифорнији је јуче забиљежено нових 7.418 случајева заразе, а укупно близу 223.000. Округ Лос Анђелеса, са популацијом од десет милиона људи, забиљежио је укупно 100.000 случајева.

Калифорнија, Флорида, Тексас и Аризона суочавају се са новим таласом инфекција након ублажавања вишеседмичних мјера блокаде јавног и привредног живота.

Број заражених у Тексасу повећан је за 6.545, на близу 160.000, што је, такође, рекордан дневни број.

На нивоу читавих САД, током јучерашњег дана регистровано је преко 40.000 нових случајева заразе, четврти пут у претходних пет дана.