Након што је предсједник СББ-а Фахрудин Радончић најавио искључење досадашњег предсједника Кантоналног одбора Анела Кљаке, због наводних малверзација на локалним изборима у Мостару, услиједиле су оставке.

“Овим путем вас обавијештавамо колега Нермин Вртић и ја да напуштамо Клуб СББ-а и да ћемо убудуће дјеловати као независни заступници у Скупштини ХНК-а”, казао је посланик у Скупшини ХНК Минела Крпо.

Истог дана Градски одбор СББ-а Мостар дао је пуну подршку предсједнику кантоналне организације у Херцеговачко-неретванском кантону Анелу Кљаки, затраживши да се њихова имена избришу из евиденције чланства странке. Сат касније вијећници СББ-а обавијестили су Опћинско вијеће Коњиц да ће убудуће дјеловати као независни вијећници.

Окидач за ове поступке су оптужбе предсједника Фахрудина Радончића на рачун Кљаке о наводним крађама на недавним локалним изборима у Мостару, на којим је Кљако као кандидат Коалиције за Мостар освојио вијећнички мандат.

“Криминализирање Анела Кљаке и читавог тима СББ-а у Херцеговини без иједног доказа за нас је неприхватљиво. Јасно је да се ради о другој политичкој позадини о којој ће у скоријој будућности вјероватно бити говора”, истакла је Крпо.

Самоиницијативно, састала се група чланова који ће и даље дјеловати у Кантоналном одбору СББ-а у Херцеговачко-неретванском кантону.

“Активни чланови СББ-а који нису подржавали рад и дјеловање ове интересне групе желе послати снажну поруку и рећи да је одлука предсједника Фахрудина Радончића олакшала наш рад и дјеловање у СББ-у. Добили смо на стотине позива старих чланова који желе да на частан и поштен начин дјелују”, рекла је Минела Туркић.

“Наше чланство које остаје у ХНК-а се јавља и шаљу нам поруке да је оно што се десило свакако добро. Ако ме питате за мандате, СББ нема намјеру тражити повратк тих мандата, јер сматрамо да је пуно важније да смо народу показали да је њихово повјерење ставка коју треба вратити у односу на саме мандате,” истакао је Анис Кривић.

Није искључено да сада већ бивши чланови СББ-а који су стали уз Анела Кљаку, ускоро колективно приступе некој другој политичкој странци у Херцеговини. Неколико понуда, кажу нам, већ је на столу.

“Наставит ћемо дјеловати јединствено. СББ је остварио најбољи резултат у Херцеговини. Слога и јединство за нас су најбитнији”, истакла је Крпо.

На опћим изборима 2018. године ова странка изборила се за два мандата у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона. Из Предсједништва Савеза за бољу будућност раније су се чуле најаве реорганизације одређених група унутар странке прије наредних опћих избора у Босни и Херцеговини.