Америка се суочава с поновним порастом случајева коронавируса, а републикански законодавци и даље су подијељени око тога хоће ли тражити од милијуна својих гласача да се цијепе против смртоносног вируса успркос њиховом негодовању, пише Д Хил.

Челник републиканске мањине у Сенату Мич Мекконел већ мјесецима заговара ефикасност цјепива као и његову заштиту у спречавању хоспитализације и спашавању живота.

Но, многи нижерангирани републиканци и даље показују отпор према националној кампањи цијепљења, умањујући озбиљност пораста броја случајева коронавируса и тврдећи да је одлука о цијепљењу особни избор за појединце и обитељ.

Конгресмен Бери Лудермилк два пута је тијеком прошле године био позитиван на коронавирус. Вјерује да је вирус нешто с чиме Американци једноставно требају живјети.

Гувернер Флориде Рон ДеСантис, бивши члан парламента, којег се често спомиње као могућег предсједничког кандидата за Републиканску странку 2024. године, сматра пораст броја случајева у својој матичној држави безначајним, назвавши га “сезонским вирусом” који ће проћи већ сљедећи мјесец.

Различита мишљења и поруке о цијепљењу изабраних републиканаца још је више потакнуто ширењем дезинформација у конзервативним круговима на Фацебооку, Тwиттеру и другим друштвеним мрежама. Нова анкета Yахоо Неwс-YоуГов показала је да 37 посто нецијепљених особа вјерује да цјепива представљају већи здравствени ризик од самог вируса.

А број људи који се цијепи на дневној разини у САД-у сада је веома низак, иако милијуни цјепива стоје на располагању одраслим Американаца и тинејџерима који нису цијепљени.

Несигурно је могу ли амерички здравствени радници преокренути тај тренд с обзиром на алармантни пораст случајева коронавируса посљедњих дана. Делта варијанта сада чини 83 посто свих нових случајева у Сједињеним Државама, изјавила је у уторак пред Сенатом директорица Центра за контролу и превенцију болести Роцхелле Wаленскy. То је повећање од 50 посто од 3. српња.

Пораст случајева делта сојем коронавируса довео је и до готово 48 посто пораста броја смртних случајева повезаних с коронавирусом, који сада досежу 239 дневно, рекла је Wаленскy. Готово сви ти случајеви били су људи који нису били цијепљени, што је она назвала “пандемијом нецијепљених”.

Брзина ширења врло заразне делте варијанте потакнула је барем једног скептика међу републиканцима да се цијепи.

Амерички републикански конгресмен Стеве Сцалисе је рекао да је примио прву дозу Пфизер цјепива тек у недјељу, иако су имали приступ цјепиву још од просинца. Он је изјавио да је “било добро вријеме за то” након што је видио агресивност делта варијанте и пораст броја нових случајева те рекао је да је прије неколико мјесеци био позитиван на антитијела и да вјерује да има одређени имунитет од коронавируса.

Други старији републиканци заузимају много агресивнији приступ потичући своје бираче да се цијепе, чак иако пружају велики отпор цјепиву.