У Републици Ирској биће ублажене строге рестриктивне мјере у циљу спречавања ширења коронавируса, па ће сљедеће седмице већини предузећа бити дозвољено да се поново отворe.

Шест седмица Ирска је била под строгим ограничењима, многа предузећа су била затворена, а људима је био ограничен радијус кретања од куће на пет километара.

Влада је објавила да ће се трговине, фризерски салони, теретане, кина, музеји и галерије моћи отворити од уторка, а могу се поново обављати и вјерске службе. Ресторани и пабови, који послужују храну моћи ће се отворити од 4. децембра, док објекти који послужују само пића морају остати затворени.

Ирска планира додатно ублажити рестриктивне мјере током Божића, што би омогућило људима да путују и да се до три домаћинства окупе у периоду између 18. децембра и 6. јануара.

У Ирској, која има скоро пет милиона становника, забиљежено је више од 2.000 смртних случајева повезаних с коронавирусом.

Премијер Михаел Мартин признао је да су се многи због мјера суочили са проблемима, али и истакао да су одрицања нације дјеловала и да је снижена стопа заразе на једну од најнижих у Европи.