Републички штаб је на данашњој сједници донио Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим коронавирусом у бх. ентитету Република Српска, којим је продужио све превентивне мјере за још 14 дана, односно до 28. септембра, с циљем спречавања ширења коронавируса.

“Раније донесене превентине мјере, којима се забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, те радно вријеме угоститељских објеката за исхрану и пиће од 6.00 до 24.00 часа, такође се продужава данашњим закључком за још 14 дана”, саопштено је након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Наводи се да је пружање угоститељских услуга исхране и пића у дозвољеном временском периоду од 6.00 до 24.00 часа, односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

“До 28. септембра дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство РС”, стоји у саопштењу.

Привредни субјекти којима је дозвољен рад, дужни су да га организују уз обавезно предузимање мјера прописаних у Упутству Института за јавно здравство РС за спречавање појаве и ширења KОВИД-19 болести на радном мјесту. Такође, сви привредни субјекти могу самостално обављати дезинфекцију пословних простора у складу са упутством Института.

Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су организовати свој рад тако да на улазу у све службене просторије органа које пружају услуге грађанима ограниче број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогуће задржавање у просторијама органа и прављења дужих редова у затвореном простору, одржавају растојање између грађана у затвореним просторима од најмање два метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогуће рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе, уз контролу броја корисника услуга шалтер сала и матичних служби зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштити запосленом и кориснику.

Инспекцијски надзор, над свим превентивним мјерама, спроводи Републичка управа за инспекцијске послове путем својих надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе, као и Комунална полиција.