Ниједан од 100 респиратора које је набавила “Сребрена малина” још увијек није у функцији. Нови проблем је уговор који је истекао са компанијом која је вршила верификацију уређаја и због тога ће морати бити расписан нови јавни позив. Још увијек није познато ни када ће почети судски процес против Новалића и других.

Још увијек је неизвјесно када ће респиратори које је за потребе Федерације БиХ набавила “Сребрена малина” бити пуштени у рад. Тренутачно респираторе, који су подијељени здравственим установама, нема тко верифицирати. За БХРТ је потврђено да ће нови јавни позив за пружање услуга верификације респиратора бити расписан наредни тједан.

“У одговору који смо запримили од Агенције за јавне набавке јасно је исказано да у циљу осигурања правилне примјене закона у конкретном случају не постоји могућност продужења уговора, те да је потребно закључење новог, након проведеног одговарајућег поступка”, саопћила је Федерална управа цивилне заштите.

Док се чека која ће компанија вршити верификацију, процес инсталирања уређаја, за које је задужен “Дре медицал”, још није завршен. Као разлог кашњења наводе – особље заражено ЦОВИД-ом 19, благдане и празнике.

До сада су кроз процес верификације прошла три респиратора, два на Универзитетском клиничком центру Сарајево и један у Горажду, за које је установљено да нису упорабљиви.

Како нам је потврђено, од 100 набављених респиратора, 93 су распоређена по болницама. Једна од њих је и болница у Новој Билој.

ВЕЛИМИР ВАЉАН, равнатељ Хрватске болнице “Др. фра Мато Николић”

“Нажалост, мање болнице имају мањи број, али надам се да би им у ситуацији да им затребају, респиратори били уступљени. Ми у сваком случају, и за ову пандемију и за нека будућа времена морамо опскрбити наше здравствене установе са квалитетним уређајима, а ту спадају и респиратори”.

Суд БиХ је 18. јануара, двадесет дана од потврђивања оптужнице у афери “Респиратори”, објавио да је оптужница потврђена. Подсјећамо, оптужницом се федерални премијер Фадил Новалић, бивши равнатељ Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, фирма Сребрена малина и њен власник Фикрет Хоџић терете за удруживање ради чињења казнених дјела. Новалић, Солак и Хоџић се терете и за злоупорабу службеног положаја или овласти, а Хоџић и његова фирма и за прање новца. Федерална министрица финансија Јелка Милићевић оптужена је за несавјестан рад у служби. Рочишта за саслушање још нема.