Ресурсни центри за инклузивно васпитање и образовање, који су у поступку формирања, биће велика подршка у раду са дјецом са сметњама у развоју и због тога је циљ да почну са радом до краја ове године, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Тривићева је додала да су ресурсни центри за инклузивно васпитање и образовање замишљени као подршка свим предшколским установама и основним школама којима је потребна помоћ у раду са дјецом са сметњама у развоју.

Према њеним ријечима, ресурсни центри биће на располагању за 116 предшколских установа и за 187 основних школа.

“Ресурсни центри за инклузивно васпитање и образовање су у поступку формирања, а захтјев за формирање ресурсног центра Министарству просвјете и културе поднијели су Центар Заштити ме Бањалука, Центар за васпитање, образовање и рехабилитацију слушања и говора Бањалука, Центар Сунце Приједор и Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју Будућност Дервента”, навела је она.

Тривићева је навела да је тренутно у току усклађивање статута ових установа са законским и подзаконским прописима који се односе на фирмирање ресурсних центара, а њихове регионалне канцеларије ће бити смјештене у Основној школи /ОШ/ “Свети Сава” Источно Ново Сарајево, ОШ “Вук Караџић” Бијељина и ОШ “Вук Караџић” Требиње и дјеловаће као саставни дио четири центра за васпитање и образовање дјеце са сметњама у развоју.

“Школе, у којима ће бити формиране канцеларије ресурсних центара за инклузивно васпитање и образовање, ће на регионалном нивоу имати прилику да своје знање и искуство подијеле са другим наставницима, дјецом и родитељима”, пјаснила је Тривићева.

Законом о основном васпитању и образовању и Законом о предшколском васпитању и образовању прописана је могућност да школа за дјецу са сметњама у развоју и установа социјалне заштите, чији је оснивач Влада Републике Српске, која обавља дјелатност васпитања и образовања дјеце са сметњама у развоју, буде ресурсни центар за инклузивно васпитање и образовање.

Наведеним законима дефинисани су послови које ће обављати ресурсни центри за инклузивно васпитање и образовање.

Упоредо су, у оквиру пројекта “Унапређење дјечијег раста и развоја путем јачања васпитачких и родитељских компетенција” којег Министарство спроводи уз финансијску подршку Уницефа, обезбијеђена средства за опремање канцеларија ресурсних центара.