Поводом 90 година живота и 72 године умјетничког рада Мевлудина Екмечића, у Сарајеву је отворена ретроспективна изложба слика и цртежа. Респектабилни опус једног од најстаријих бх. академских сликара, сврстан је у сам врх ликовног стваралаштва ових простора.

Ретроспективна изложба слика и цртежа са 67 умјетничких експоната, само је мали дио из богатог стваралачког опуса Мевлудина Екмечића, са којим се публика, послије Тузле и Брчког, сада има прилику упознати и у Сарајеву. Поставка дочарава сву осебујну обдареност и неисцрпну стваралачку енергију умјетника и културног радника који је обиљежио ликовну сцену Босне и Херцеговине.

“Изложба, осим тог ликовног опуса, сликарства и цртежа, нуди и каталог-монографију која обухвата студијским текстовима то његово стваралаштво. Изложба даље нуди путем инфо-паноа читав низ информација оних слика, животних слика које се не дају приказати класичном изложбом”, казао је кустос изложбе Ибрахим Крзовић.

На својим дјелима, храбро и упорно је биљежио све што се у Босни и око ње дешавало. Монографија Сребреница, геноцид над Бошњацима, 92-95. је црно-бијела хроника рата, са 77 цртежа и кратких текстова, исписаних Мевлудиновом руком. Овјековјечио је и искасапљену младост на Тузланској капији. Изложба у Бошњачком институту знак је захвалности за његов огроман допринос креирању респектабилне ликовне збирке.

“Он је 15 година био сарадник који је заиста интензивно радио на прикупљању умјетничких слика, био је савјетник Адил-бегов у домену ликовне умјетности , систематизирао је ту збирку и она је захваљујући њему највише постала то што јесте”, истиче Амина Ризванбеговић-Ђувић, бивша директорица Бошњачког института.

Мевлудин Екмечић својим друштвеним активизмом дао је велики допринос у оснивању најважнијих умјетничких установа, колонија и манифестација које су до данас активне. Изложба у Бошњачком институту биће отворена до 7. новембра.