Због погоршане епидемиолошке ситуације у Босни и Херцеговини, Исламска заједница у БиХ упутила је апел вјерницима старијим од 60 година да се, без обзира на своје здравствено стање, до даљњег суздрже од доласка на џума-намаз.

Како су навели, те особе могу намазе обављати и у својим кућама, те тако своје куће претворе у џамије, а ако већ буду долазили да не користе средства јавног превоза, да избјегавају гужве и да до џамије прошетају.

Инструкцијом је надлежним инстанцама у структурама Исламске заједнице наложено да врше редовно чишћење, дезинфекцију и провјетравање објеката, да воде рачуна о одржавању физичке дистанце у џамијама, те да поштују препоруке надлежних државних органа.

“Будући да се епидемиолошка ситуација наставља погоршавати, апелујемо на нашу вјерску и грађанску јавност да посвете додатну пажњу мјерама заштите”, саопштено је из Ријасета.

У том смислу је и Меџлис Исламске заједнице Сарајево одлучио да ће се од данас џума-намаз у неколико градских џамија организовати у два термина, а због актуелне епидемиолошке ситуације.

Џума намаз ће се клањати у два термина у 13.00 и 14.00 сати, односно у 12.00 и 13.00 сати у периоду зимског рачунања времена, и то у џамијама на Грбавици И, Храсном, Ченгић Вили, Истиклал џамији.

На подручју општина Стари град и Центар отворене су џамије за џуму намаз у којима се у нормалним околностима нису клањале џуме, а то су: Бистрик, Хрватин, Чељиговићи, Муслук, Арапова, Абдестхана, Уломљеница, Бузаџина, Надмлини, Мједеница.

На подручју општине Вогошћа џума се клања и у Брадићима и Тиховићима.