Истекао је рок у којем је Тужилаштво Кантона Сарајево обавијестило родитеље и удружења која се боре за права особа са тешкоћама у развоју, да ће завршити истрагу у вези са случајем злостављања дјеце у Заводу “Пазарић”. Апелирају на Тужилаштво да објави резултате истаге, и подигне оптужнице против одговорних. Из Тужилаштва Кантона Сарајево кажу како је истрага у завршној фази и да ће ускоро бити донесена тужитељска одлука.

Родитељ дјетета са потешкоћама у развоју има два избора у бх. систему: или да дијете иде у специјализирану установу, која за завршницу има завод затвореног типа, или да се сам бори како зна и умије. Аида Хрњић је изабрала други начин. У име свих родитеља, апелује на Тужилаштво Кантона Сарајево да што прије подигне оптужницу против особа које су одговорне за оно што су пролазили штићеници у Заводу “Пазарић”.

“Као мајка, као грађанин, неко ко плаћа потез у овој земљи молим Тужилаштво да нам се хитно достави информација је ли оптужница написана, је ли у суду, докле смо дошли с тим”, поручује Хрњић.

Јучер је истекао рок у којем је Кантонално тужилаштво требало завршити истражне радње у случају који се тиче злостављања штићеника у Заводу. У допису, који је послат родитељима и удружењима, наведено је да се истрага води против три особе, због основане сумње да су починиле кривично дјело несавјестан рад у служби.

“Ја бих овом прилком желио да упозорим да овај случај не смије да заврши у ладици и да буде предмет политичких игара, јер би посљедице могле бити много веће за читаво друштво”, упозорава Едо Челебић из Вијећа родитеља Завода “Мједеница”.

На упит БХТ1 у вези са овим предметом, из Тужилаштва Кантона Сарајево је одговорено:

“Истрага је у завршној фази и ускоро ће бити донесена тужилачка одлука.”

Заступница у Парламенту Федерације БиХ Садина Ћудић, која је објавила фотографије злостављања дјеце, након чега је покренута истрага, каже да је вријеме пандемије искориштено за заташкавање случаја и одмазду онима који су јавно проговорили.

“Нажалост, многи из установа су се потрудили да шпекулишу о томе ко сарађује са тужилаштвом, неким од њих је забрањен приступ, рад са штићеницима”, наводи Ћудић.

Родитељи и удружења поручују да ће, све док су дјеца у заводима, проблем постојати. Због тога су тзв. деинституционализација и реформе од кључног значаја.

“Ја сам неко ко се бори за то да сви имамо једнака права тј.да ми имамо право да смислимо шта ћемо обући, имамо право на то шта ћемо данас јести, право на слободно кретање. Борим се за то да сви који су у заводима окусе живот у локалној заједници”, каже Нејра Халиловић, самозаступница особа с инвалидитетом.

“Шта је то дискриминација и шта је то потребно да се уради, ми то сви знамо, али не радимо. Још једном апелујем као и колеге да ми као друштво смо одговорни за реформу институција и реформу деинституционализацијског процеса”, истиче Амар Пашић, самозаступник Савеза “Сумеро”.

Шта је урађено на процесу деинституционализације и реформе установа попут Завода “Пазарић”, до тренутка монтирања овог прилога, из федералног Министарства за социјалну заштиту одговор нисмо добили. Родитељи кажу да су успјели спријечити бројне незаконитости у вези са Пазарићем, попут намјештања конкурса, али да преостаје још много посла како би штићеници установа попут те имали третман достојан човјека.