Руски милијардер Роман Абрамович тужио је издавачку кућу ХарперКолинс због недавно објављене књиге у којој се наводи да је он купио енглески ногометни клуб Челси по директиви руског предсједника Владимира Путина.

Адвокати Абрамовча, са сједиштем у Лондону, објавили су саопћење у коме осуђују бројне лажне и увредљиве тврдње у књизи “Путинови људи”, историјату Путинове владавине, књизи коју је у прошлој години објавила Кетрин Белтон, сада Ројтерсова дописница са сједиштем у Лондону.

У саопћењу адвокатске фирме Харботл & Луис, тврди се да књига “лажно наводи да је наш клијент дјеловао коруптивно и дају се нетачне тврдње о набавкама нашег клијента и активности ногометног клуба Челси”.

У саопћењу адвокатске фирме не наводе се додатно детаљи Абрамовичевих тврдњи.

Бивши помоћник Путина, Сергеј Пугачев, изјавио је ауторици књиге Белтон да је Путин гледао на куповину Челсија као на прилику да повећа руски углед и да ојача свој утицај.

ХарперКолинс наводи у саопћењу да ће се издавачка кућа и Белтон снажно борити против тужбе и бранити право на извјештавање о темама од значајног јавног интереса. Књига је, тврди ХарперКолинс, “ауторитативан, битан и савјесно створен рад о савременој Русији”.

Књига Белтон прича о успону на власт Путина и круга бивших чланова КГБ-а, обавјештајне агенције из совјетске ере, након распада Совјетског Савеза, преноси Ројтерс.