Маске на отвореном од прије два дана обавезне су и у Републици Српској. Ко контролише провођење ове мјере, шта кажу грађани, а шта стручњаци – провјерили смо у Бијељини.

Штаб за ванредне ситуације Републике Српске одлучио је да ради заустављања тренда лоше епидемиолошке ситуације буде уведена мјера обавезног ношења заштитних маски и на отвореном. Та мјера на снази је и у Бијељини, а већина грађана се придржава нових правила.

„Да вам будем искрен, ево моментално сад нисам употријебио, иначе кад улазим негдје носим, кад стављају сви, стављам и ја, шта ћу“;
„Кад скинем бацим, узмем другу. Сваки дан долазим на терапију и сваки дан узмем другу маску“;
„Мало ми сметају зато што имам и слабо срце и астму.“

Спровођење ове мјере контролишу службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, одакле је за БХРТ речено да поступају по Закључку о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване коронавирусом од 20. октобра. Када је ријеч о санкцијама, казне за неодговорне за кршење мјера износе од 100 до 300 КМ.

Међутим, иако већина носи маску, много је оних који је не носе правилно.

„Маску не носите преко носа, зашто? – Ево сад сам баш мислио да ставим“;
„Зашто је не носите преко носа? – Требало би, али ето. – Не можете да дишете? – Мало теже дишем, па кад негдје улазим ставим мало.“

Епидемиолози кажу да је најважније прекрити и нос и уста, те провјерити да ли маска добро пријања уз лице.

ЗОРАН ДАКИЋ, епидемиолог

„Стави се на лице, иза ушне шкољке, онда ове крајње ивице горњу и доњу развучете. Након тога прстима лагано притискате ову еластичну траку, металну или пластичну и онда је прилагодите контурама коријена носа. Ви је скидате на исти начин, палчеви иза ушних шкољки и, наравно, нађете канту за отпатке и по препоруци оперете руке.“

Маске на отвореном нису обавезне за лица са инвалидитетом, која не могу сама скинути маску и спортисте током бављења физичком активношћу. Дјеца старија од седам година морају се придржавати ове мјере.

„Папирна, она ми некако смета да је ставим јер не могу да дишем, али ова платнена ми је мало лакша и лако ми је кад је ставим на нос. – Зашто је важно носити маску? – Зато што је корона, да се не преноси вирус“, добро је упућена наша мала саговорница.

Осим ношења маски на отвореном, забрањена су и приватна окупљања више од десет особа, а одлучено је и да се поново успостави рад од куће, гдје год је то могуће. Све ове мјере биће на снази до 16. новембра. Стручњаци препоручују да маску носите правилно, за коју год да се одлучите, било да је платнена, хируршка или н95, које више штите. У сваком случају важно је да се маска носи на правилан начин, дакле да прекрива и нос и уста и да је не дирате без пријеке потребе.