Од идуће године експериментална мала матура биће обавезна у свим основним школама у Републици Српској, а резултати тестирања из математике и српског језика утицаће на упис у средње школе. Први пут уводи се мала матура из босанског језика.

О обавезној малој матури за ученике деветог разреда директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић каже за БХРТ да се на овај потез одлучило зато што је по Закону о основном васпитању и образовању РС планирано да мала матура буиде обавезна у РС:

“Ми имамо експеримернталну малу матуру из српског језика и математике”, рекао је Дамјановић и додао како ће се организирати и мала матура за босански језик за 276 ученика.

Додао је како постоји разлика између оцјена које наставници дају ученицима и оних које добију на малој матури и сваке године та разлика је све мања и мања. Такођер, на малој матури се примјењују стандардизирани тестови. Збирке задатака из математике , српског и босанског језика су већ почетком фебруара постављене на сајту Педагошког завода.

“Резултати тестова ове године неће утицати на упис у средњу школу јер је још увијек експериментална фаза,а наредне године када буде обавезна хоће”, каже Дамјановић.