Републички штаб за ванредне ситуације РС донио је нове мјере: затварају се основне и средње школе на седам дана, а рад угоститељски објеката се ограничава дo 22 сата.

Настава у основим и средњим школама у Републици Српској обуставља од сутра до 1. новембра ради превентивног дјеловања и спрјечавања појаве ширења вируса корона, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић, након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације РС.

Тривићева је напоменула да у школама нема ширења вируса.

Мјере се односе на период од 26- 10. до 1.11. 2020. године, те ће се након тога анализирати њихов утицај. Настава ће се одвијати онлине.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је да је у периоду од 16. до 22. октобра у Републици Српској значајно погоршана епидемиолошка ситуација.Када је ријеч о старосној доби, Шеранић је рекао да предњаче они од 30 до 49 година.

Дошло до значајног погоршања епидемиолошке ситуације у РС, јер су 173 заражена лица на 100. 000 становникам у посљедњих седам дана. Стопа смртности износи 1,66 с на 100. 000 становника, што није промијењено”,рекао је Шеранић.

Додао је, пак, да ови подаци о смртности касне у односу на број заражених лица, тако да ће ова стопа бити погоршана.

Он је истакао да је политичким партијама препоручено да не одржавају скупове до 1. новембра, а да правосуђе разматра приоритетне предмете, првенствено који се односе на заштиту здравља становника.

Према његовим ријечима, број зараженх на дневном нивоу је 173 на 100.000 становника и сврстава Републику Српску у средину Европе, док најгоре индикаторе имају Белгија и Чешка.

Сузана Гашић, министрица трговине и туризма рекла је како је рад свих угоститељских објеката ограничен на период од 6 до 22 сата.

“Желимо да дјелујемо на заустављање ширења вируса и желимо да скренемо пажњу грађанима да одговорним понашањем морамо да спријечимо ширење вируса”.