Инспекторат Републике Српске је током појачаних контрола поштивања епидемиолошких мјера у посљедња два дана у 68 случајева установио кршење, те су изречене новчане казне у износу од 99.000 КМ, док је за 10 објеката привремено забрањен рад, рекао је директор Инспектората Милован Крчо.

Крчо је навео да је Инспекторат приступио појачаној контроли мјера и у посљедња два дана извршио 1.043 контроле.

“Тамо гдје је било драстичних кршења епидемиолошких мјера и гдје су се стекли законски услови приступили смо привременој забрани обављања дјелатности и то се десило у 10 случајева”, рекао је Крчо на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Он је нагласио да је дио локалних заједница у Српској приступио спровођењу и контроли придржавања прописаних епидемиолошких мјера, наводећи, између осталих, Требиње, Прњавор, Приједор, напоменувши да се већина локалних заједница није придружила Инспекторату у вези са контролом поштивања мјера.

“То нам је умногоме отежало контролу због наших ограничених ресурса, а нарочито нисмо наишли на сарадњу града Бањалуке, гдје сам јуче лично руководио”, рекао је Крчо.

Он је навео да је приликом контроле спровођења епидемиолошких мјера у Тржном центру “Делта” у Бањалуци била велика концентрација грађана и да је свом главном инспектору наредио да успостави комуникацију са локалном комуналном полицијом.

“Комунална полиција која је стајала на улази једноставно нас је игнорисала, нису уопште хтјели никакву сарадњу са нама”, рекао је Крчо.

Имајући у виду да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације у Републици Српској, он је нагласио да ће Инспекторат Републике Српске наставити у пуном капацитету са појачаном контролом поштовања превентивних мјера, те апеловао на грађане да поштују препоручене епидемиолошке мјере.