На пулмолошкој медицинској рехабилитацији до сада је било 235 осигураника који су прележали вирус корона, за шта је Фонд здравственог осигурања Републике Српске издвојио 350.000 КМ.

У Фонду наводе да је Република Српска прва у региону, а и међу првима у Европи у пулмолошкој рехабилитацији, јер је још у новембру прошле године омогућила продужену медицинску рехабилитацију и за осигуранике који су прележали инфекцију вируса корона, и то након болничког лијечења.

Рехабилитација се може одобрити у трајању до 28 дана, и то на основу отпусног писма и одговарајуће дијагнозе, без комисијског одлучивања, а могућа је и обнова рехабилитације у трајању до 14 дана, о чему одлучује комисија Фонда, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Пост ковид рехабилитација се може спровести у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију ”Др Мирослав Зотовић” и Здравствено-туристичком центру ”Бања Врућица” Теслић, које за сада једине имају дозволу ресорног министарства за овај вид рехабилитације.

Из Фонда наводе да су се приликом увођења пост ковид рехабилитације за осигуранике Фонда руководили европским препорукама, те напомињу да су због значаја рехабилитације за опоравак обољелих, широм Европе отварани центри за рехабилитацију.

Република Српска је стала раме уз раме са најразвијенијим европским земљама када је у питању здравствена њега обољелих од вируса корона, додаје се у саопштењу.

Из Фонда истичу да је ово само једно од права којима потврђују опредијељеност да константно унапређују здравствену заштиту осигураника и ослушкују њихове потребе, као и потребе струке, нарочито у новонасталим околностима.

Фонд је недавно омогућио и да жене, које се у току процедуре вантјелесне оплодње заразе корона вирусом, имају право на поновљени поступак, односно не губе због тога један покушај вантјелесне.

Напомиње се да и даље није потребно овјеравање здравствених књижица јер Фонд здравственог осигурања Републике Српске све док траје ванредна ситуација финансира здравствену заштиту за све грађане, и осигуране и неосигуране.

Обољели од вируса корона ослобођени су плаћања партиципације, те све услуге које спадају у обавезно здравствено осигурање за њих финансира у потпуности Фонд, додаје се у саопштењу.