Из Инспектората Републике Српске поручују да ће и у данима предстојећих празника бити настављене појачане контроле на терену, због чега су позвали све пословне субјекте да се придржавају превентивних мјера и не излажу ризику од кажњавања и забране рада.

“Такође, позивамо и грађане да у току празничне куповине на личном примјеру покажу одговорност у понашању, те да благовремено обаве све планиране обавезе како би се избјегло стварање вићих гужви, а свим грађанима омогућило да под истим условима задовоље своје потрошачке потребе, као и трговцима да несметано раде”, наводи се у саопштењу Инспректората РС.

Наводе са васкршњи и првомајски празници традиционално представљају вријеме окупљања и славља, међутим тренутна епидемиолошка ситуација и даље изискује стрпљење, разумијевање и одговорност.

“Кориштењем маске, дезинфекцијом руку, поштовањем физичке дистанце, ограничавањем броја лица која истовремено могу боравити у објекту, знатно се смањује ризик, а грађанима се омогућава несметана куповина и коришћење услуга. Наш заједнички интерес је да привредни субјекти свој рад прилагоде тренутним условима како би несметано радили у обиму у којем је то могуће, али уз поштовање свих епидемиолошких мјера”, истиче се у саопштењу.

Наглашавају да пословни субјекти који поштују мјере и организују свој рад у складу са Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације и препорукама Института за јавно здравство Републике Српске не требају да брину због доласка инспектора.

“Међутим, свако неодговорно понашање и несавјесни појединци који угрожавају здравље грађана биће санкционисани у складу са законом”, наводи се у саопштењу.

Републички инспектори су протекле седмице извршили 670 инспекцијских контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије. У 32 случају субјекти су затечени у прекршају, те су им изречене казне у износу од 53.000 КМ, док је за један објекат изречена мјера забране рада.

У оквиру провођења наведених мјера до сада је извршено 58.299 инспекцијских контрола у којима су изречене казне у износу од 1.518.200 КМ, док је за 75 објеката изречена мјера привремене забране рада.