Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске са партнерским агенцијама за спровођење закона из Велике Британије реализовали су међународну акцију усмјерену на лица која врше израду и уношење компјутерских вируса.

”Након вишемјесечне истраге у оквиру које су идентификована лица која су креирала малициозне програме, те исте дистрибуирали путем специјализованих платформи на интернету, уз сагласност Окружног јавног тужилаштва у Добоју, а по наредби Основног суда у Добоју, лишен слободе лице је Р.П. из Станара”, саопштено је из МУП-а РС.

Сумњичи се да је извршио кривично дјело ”Израда и уношење компјутерских вируса” и кривично дјело ”Прање новца”.

”Претресом стамбених и других просторија које користи лице Р.П. у Станарима пронађено је и одузето више комада различитих мобилних телефона, рачунара, таблет, више комада преносних меморија, СИМ картица различитих телеком оператера из Европе и свијета, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дијелима, као и новац у износу око 37.000 КМ у разним апоенима конвертибилних марака и евра. Такође је извршено блокирање банковног рачуна на којем се налази око 46.000 КМ”, саопштено је из МУП-а РС.

Истрагом је утврђено да је осумњичени заједно са лицима са подручја источне Европе вршио уношење компјутерских вируса оштећенима са подручја Велике Британије, САД и других земаља западне Европе и свијета, са сврхом креирања мреже заражених рачунара -”Ботнет” након чега су контролисаном употребом мреже заражених рачунара вршили нападе -ДДоС, Рансомвер, у циљу стицања противпавне имовинске користи.

”Након извршене криминалистичке обраде, уз сагласност поступајућег тужиоца ОЈТ Добој, лице лишено слободе је пуштено на слободу, док ће против њега надлежном тужилаштву бити поднешен извјештај о извршеном кривичном дјелу бити прослијеђен”, наводи се у саопштењу.